BETEGEKNEK
 
KÉRDEZZ-FELELEK
A jódhiányról
Terhesség
Túlműködés
Alulműködés
Göbös golyva
 
TÁBLÁZATOK
LETÖLTÉS
KÉPTÁR


PAJZSMIRIGY TÁJÉKOZTATÓ HONLAP

Betegtájékoztatás

Kérdezz felelek - A pajzsmirigy-túlműködésről

 

általános kérdések
gyógyszeres kezelés közben előforduló problémák
ugyanolyan leletek, az egyiket kezelik, a másikat nem
gyógyszerszedés abbahagyása után
terhesség, szoptatás, gyerekvállalás
egyéb kérdések

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A barátnőmnek pajzsmirigy-túlműködése lett. Nem akarom őt megbántani, ezért inkább Önöktől kérdezem meg, hogy elkaphatom-e tőle? 
Nem. A pajzsmirigy-túlműködés nem fertőző betegség.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködésem van. Valakitől azt hallottam, hogy elrákosodhat. Igaz ez?
Nem, egyértelműen nem. A pajzsmirigy daganatos betegsége és a pajzsmirigy-túlműködés független betegségek. A pajzsmirigy-túlműködés nem növeli meg a sem a pajzsmirigy sem más szerv daganatos betegsége kialakulásának kockázatát.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg nálam, és emiatt gyógyszeres kezelésben részesülök. Elfelejtettem megkérdezni az orvost, hogy szedhetem-e tovább a fogamzásgátlót. Szedhetem tovább?
Igen, a pajzsmirigy betegsége ezt nem ellenjavallja.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egy komoly munkahelyi konfliktusom volt az utóbbi hónapokban, összevesztem a főnökömmel. Közben mindenféle tünetem lett, és az orvos megállapította, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlműködésem van. A főnökömnek köszönhetem a betegségemet?
Talán részben. Az biztos, hogy arra hajlamos embernél egy komoly stressz helyzet (munkahelyi, családi probléma vagy más okból végzett műtét, egy súlyos betegség) kiválthatja a pajzsmirigy-túlműködést. De mindenképpen kell hozzá hajlam. Azután azt is érdemes figyelembe venni, hogy maga a túlműködés rendkívül feszült idegállapottal járhat, az emberek egy jelentős részének ilyenkor sokkal kisebb a tűrőképessége, mindenre "robbanhatnak". Reméljük, nem haragszik meg ránk a feltételezés miatt, de azt se lehet kizárni, hogy az Ön által említett ok és okozat éppen fordított: előbb volt az akkor még nem tudott betegség, ami csökkenthette a tűrőképességét és esetleg ez idézte elő a munkahelyi konfliktust.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködés miatt gyógyszeres kezelésben részesülök két hónapja. Panaszaim megszűntek, a hormon-szintek normalizálódtak. Az orvosom ennek ellenére azt tanácsolta, hogy szedjem tovább a gyógyszert. Mi értelme van ennek? 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormon-szintek gyors normalizálódása és a panaszok gyors megszűnése, hosszú távon jó jel arra nézve, hogy véglegesen megszűnik a pajzsmirigy-túlműködés. Ennek ellenére a legtöbb pajzsmirigy-szakember legalább hat hónapig javasol ilyen esetben is gyógyszeres kezelést, mert ha ennél hamarabb hagyja el valaki a gyógyszert, nagyobb a túlműködés kiújulásának rizikója.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködésem miatt pár hete kezdtem gyógyszert szedni. Jobban érzem magam, a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt elveszített 8 kg-ból 5-öt már visszahíztam. Kolléganőm nagyon megijesztett, hogy el fogok hízni a gyógyszeres kezelés mellett, ő is 15 kg-t szedett fel magára, amikor ugyanez a betegsége volt. Én inkább abbahagynám a gyógyszert, mert nagyon félek attól, hogy elhízom. Mit tanácsolnak?
A gyógyszert magától semmiképp sem szabad elhagyni! Tagadhatatlan tény, hogy a túlműködés gyógyszeres kezelése alatt a betegek nem kis része 5-10 kg-t hízik. De ezt nem a gyógyszer okozza! Több oka is lehet ennek, de ezek elkerülése csak és kizárólag magán múlik. Egyrészt rendszeresen ellenőriztetni kell a hormon-szinteket, hogy ne alakuljon ki csökkent pajzsmirigy-működés a túlműködésre használt gyógyszer szedése mellett. Másrészt pedig tagadhatatlanul oda kell figyelni a táplálkozásra és a mozgásra is, amint a betegség miatt elveszített súlyát visszahízta. Ugyanis maga a túlműködés, az a pár hét esetleg néhány hónap, ami eltelt addig mire felismerték a túlműködést a szervezet anyagcseréjét áthangolta. A kezdeti jelentős fogyás után a szervezet anyagcseréje úgy alakul át sok betegnél, hogy ugyanannyi táplálékból több kalóriát hasznosít. Tehát ez nem a gyógyszer hatása, hanem magáé a túlműködésnek egy hosszabb távra, 1-2 évre kiható következménye. Ha úgy tapasztalja, hogy az eredeti súlyához képest már 1-2 kg többlete van, kevesebb kalóriát kell bevinnie a korábbiakhoz képest ahhoz, hogy  ne hízzon el. De még egyszer hangsúlyozzuk ez a hatás nem a túlműködésre adott gyógyszernek tulajdonítható, ha azt elhagyná, akkor ugyanakkora eséllyel fordulhatna ez elő Önnél, mintha a gyógyszert az orvosi előírásnak megfelelően tovább szedi.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködésemet pár napja állapították meg, és azóta gyógyszert szedek. Nagyon rosszak a vénáim, ezért kérdezem, hogy feltétlen szükséges-e hetente ellenőrizni a vérképemet?
A vérkép ellenőrzése mindenképp szükséges. Minden 20. betegnél előfordulhat, hogy a gyógyszer a fehérvérsejt-számot jelentősen csökkenti. Ha ezt észlelik, akkor a csontvelő-károsodás megelőzése érdekében, a gyógyszert abba kell hagyni. A vérkép ellenőrzésén kívül pedig más módon időben nem észlelhető ez a ritka mellékhatás. Ugyanakkor, ha tényleg problémát jelent a vérvétel, akkor azt javasoljuk, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy nincs-e mód, hogy egy-egy vénás vérvételt ujjbegyből vett vércsepp vérkép-vizsgálatával helyettesítsenek az első időben mindenképp hetente indokolt ellenőrzés során.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Nagyon szeretek napozni. Az orvos azonban eltiltott a napozástól, mert pajzsmirigy-túlműködésem van. Miért?
A direkt napsugárzás, melytől a fehér ruha sem véd meg tökéletesen, provokáló tényező a pajzsmirigy számára. Egészséges emberben is megnövelheti, a pajzsmirigy hormon termelését, ami a túlműködő pajzsmirigyű ember számára egyáltalán nem kívánatos. A barnulás eléréséhez szolárium tanácsolható, melynek általában nincs ilyen hatása.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
75 éves édesanyám súlyos beteg lett, ismételt kórházi kezelések után már egy éve én ápolom otthon. Fél éve megállapították, hogy nekem pajzsmirigy-túlműködésem van. Azóta már a harmadik orvosnál járok, mind ún. specialista, de semmit se tudtak segíteni rajtam. Azt mondják, hogy a hormon-szintjeim normálisak lettek, és szednem kell a túlműködésre a gyógyszert, meg pulzuscsökkentőt, nyugtatókat. De én pont olyan ideges vagyok, aludni sem tudok, pedig nekem szükségem van az erőmre, ahhoz el tudjam látni az édesanyámat. Kérem, segítsenek rajtam, legyenek szívesek adják meg egy tényleg hozzáértő orvos címét!
Sajnos csak olyan szakembert tudunk mi is ajánlani, aki ugyanazt fogja mondani, mint az Önt eddig kezelő három kolléga. Ön rendkívül nehéz élethelyzetben van. Arra hajlamos emberben egy közeli hozzátartozó súlyos betegsége kiválthatja a pajzsmirigy-túlműködést. Ráadásul Önnek épp akkor kell ápolni az édesanyját, amikor Ön is fokozott fizikai és pszichés kíméletre szorulna, semmi esetre se arra, hogy fizikai és lelki erejét egészséges állapotban is komoly próbára tevő terhelésnek legyen kitéve. El kell higgye, hogy azok az orvosok akik Önt eddig kezelték, a legjobbat akarták Önnek, és a leghasznosabb tanácsot is adták Önnek. Önnek azonban mindenképpen segítségre van szüksége. Ahhoz, hogy továbbra is édesanyja támasza tudjon lenni, Önnek saját magára is kell figyelni. Édesanyja ápolását legalább átmenetileg (az Ön és édesanyja érdekében egyaránt!) másra kell bíznia. Más hozzátartozót kell megkérni, hogy legalább átmenetileg átvegye az édesanyja ápolását. Ha ez nem megy akkor a háziorvosnak kell elmondani a problémát, aki biztosan segítségére tud lenni. Ön pedig a három Önt korábban kezelő orvos valamelyikét keresse fel, és bízzon abban, amit Önnek tanácsol. Tartós fizikai és lelki kímélet nélkül azonban nem remélheti, hogy az Ön panaszai csökkenhetnek.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nem pajzsmirigy-szakember kezeli pajzsmirigy-betegségemet. 2 hónapja szedem a gyógyszert, a kezdeti értékek (alacsony TSH, és nagyon magas FT4 és T3-érték) most részben megváltoztak. A TSH-érték még mindig mérhetetlenül alacsony, az FT4- és T3-értékek viszont a normális alsó határa alá kerültek. Az engem kezelő orvos azt mondta, hogy ez fatális laboratóriumi hiba lehet, mert ilyen eltérés nem lehet, szerinte egy alulműködő és egy túlműködő ember leleteit keverték össze. Azt mondta, hogy szedjem tovább a gyógyszert, és megpróbálja elintézni, hogy egy igazán jó laboratóriumban nézzék meg egy hét múlva a véremet. Hogy fordulhat elő ilyen fatális tévedés?
Minden tiszteletünk a kollégáé, de itt nem a laboratórium tévedett, hanem ő. A pajzsmirigy-túlműködés javulása esetén nem ritka helyzet az Öné. A sokkal gyorsabban változni képes FT4- és T3-érték jelzi az Ön állapotában bekövetkezett javulást. A TSH-érték több hét késéssel követi a pajzsmirigy-hormonszintek változását, és a TSH-szint a javulást jóval később mutatja csak. A kényes helyzetben több jó megoldás kínálkozik. Talán a legkézenfekvőbb az lenne, ha felkeresne leleteivel egy pajzsmirigy-szakrendelést, mert a jelentős javulás után már csökkent pajzsmirigy-működés áll fenn Önnél, és ezért mindenképpen változtatni szükséges a gyógyszeres kezelésen. (Az Önt eddig kezelő kollégáról pedig pusztán e tévedése miatt ne legyen rossz véleménnyel, tévedhetetlen orvos nincsen, csak van, aki bevallja van aki nem...)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködés miatt 3 hónapja kezelnek. Egy hónap után jobban lettem, a hormon-eredményeim is majdnem teljesen normálisak lettek. Nem mentem vissza a specialistához, hanem abbahagytam a gyógyszeres kezelést, mert amíg szedtem a pajzsmirigy-túlműködésre a gyógyszert teljesen felborult a vércukrom (a cukorbetegségre gyógyszert szedek évek óta). Két hete megint hasonló tüneteket észleltem, mint a pajzsmirigy betegség kezdetén, és újra nagyon magasak lettek a hormon-eredményeim. Teljesen el vagyok keseredve, mert félek, hogy újra azt a gyógyszert fogja adni az orvos, mint a múltkor, pedig nem elég, hogy semmit se ért (hiszen megint jelentkezett a pajzsmirigy-túlműködésem), másrészt még ártott is nekem azzal, hogy felborította a cukorbetegségemet is. Mit tanácsolnak?
Két dolgot kell világosan látnia. Az egyik,  hogy a pajzsmirigy-túlműködés kiújulásra hajlamos betegség. Akármelyik típusáról is van szó, 1 hónapos gyógyszeres kezeléstől végleges gyógyulás nem remélhető. A másik problémában részben igaza van: cukorbetegekben a cukor-háztartás labilissá válik a pajzsmirigy-túlműködésben; jellemzően a túlműködés kezdetén rosszabbodás van, a hormon-eredmények javulása után is jóval labilisabb lehet a cukor-háztartás. Ugyanakkor az alapvető problémát semmiképp sem a pajzsmirigy-túlműködésre adott gyógyszer okozza, hanem maga a pajzsmirigy-betegség. A cukorbetegségben szenvedőknél a pajzsmirigy-túlműködés kezelése még gondosabb odafigyelést indokol az orvos részéről. Ennek feltétele viszont az, hogy a beteg maradéktalanul megtartsa, amit az orvosa javasol. Tehát jelentkezzen annál az orvosnál, aki Önt kezelte, mondja el, mi történt, és azt követően pedig mindenképp tartsa be az orvos által javasolt kezelést, beleértve a szükséges ellenőrzések idejét is.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Még csak 21 éves vagyok, sosem voltam még beteg. Most azonban pajzsmirigy-túlműködés miatt Metothyrin nevű gyógyszert írt fel az orvos. Kiváltottam, de elolvasva a gyógyszer tájékoztatót, mindenféle mellékhatást feltüntetnek. Attól félek, hogy ha beveszem a gyógyszert, akkor még sokkal betegebb leszek. Nincs valami jobb gyógyszer a betegségemre?
Szerencsére, no meg életkoránál fogva is, Ön még nem sok gyógyszert kellett szedjen eddig. Éppen ezért csak most találkozik azzal a problémával, amit említett. A legtöbb gyógyszernél a tájékoztatók hosszan sorolják a különböző mellékhatások listáját. Ennek magyarázata abból az alapvetően Egyesült Államokból származó joggyakorlatból ered, hogy azért a mellékhatásért, amit feltüntetett a gyógyszertájékoztató, nem vagy csak korlátozottan tehető felelőssé a gyógyszert előállító és forgalmazó. Ezért azután ezek a tájékoztatók nem egyszer azokat a mellékhatásokat is felsorolják, amik a gyógyszert addig szedőknél a gyógyszer szedése során felléptek, nem egyszer függetlenül attól, hogy bizonyított-e az összefüggés vagy sem. Másrészt kiterjednek olyan mellékhatásokra is, amelyek extrém ritkán fordulnak elő.  
Konkrétan a Metothyrin esetében a bőrallergia, a fehérvérsejt-szám csökkenés az a két mellékhatás, ami 5% körüli gyakorisággal fordul elő. 1% annak valószínűsége, hogy enyhe májizgalom jeleként a májban tárolt enzimek szintje megemelkedik a vérben (nem bizonyított, hogy a kisfokú emelkedés ténylegesen májártalmat jelez) illetve az allergiának az a formája, amikor valamelyik izület (leggyakrabban a térdizület) fájdalmas gyulladása jelentkezik. A legsúlyosabb 1 ezrelékben előforduló mellékhatás, ha a fehérvérsejtek közül az elsősorban a bakteriális fertőzések ellen védő neutrofil granulociták teljesen eltűnnek a keringésből. A többi mellékhatás gyakorlati jelentősége jóval kisebb.  
Ennek ellenére teljesen egyértelmű, hogy ha bármilyen szokatlan jelenséget tapasztal a gyógyszer szedése közben, keresse fel orvosát.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nagyon sokféle betegség kínoz, rutinos beteg vagyok. Ráadásul természetes érdeklődésből mindig utánanézek a betegségek tüneteinek, a kezelés lehetőségeinek, úgy hogy általában nem szokott az orvos meglepetést okozni. Most mégis az történt: pajzsmirigy-túlműködésem miatt 4 hónapja kezelnek gyógyszerrel, legutóbbi ellenőrzés után viszont a túlműködést gátló gyógyszer mellé pajzsmirigy-hormont is adott. Ezt magyarázza meg valaki?!
A magyarázat az, hogy a pajzsmirigy-túlműködés gyógyszeres normalizálódása után az orvosok törekszenek egyrészt arra, hogy legalább fél-egy évig szedje a beteg a túlműködést gátló gyógyszert, másrészt, hogy ne nőjön meg a pajzsmirigye az illetőnek. Mindkét körülmény azt célozza, hogy a túlműködés kiújulásának rizikóját amennyire lehet, csökkentsék. Nem ritka az a helyzet, amikor a túlműködést gátló gyógyszer legkisebb adagja is sok, ilyen esetben, hogy ne kelljen ideje korán abbahagyni a gyógyszert pajzsmirigy-hormont is felír az orvos. A pajzsmirigy megnagyobbodása pedig azáltal következhet be, hogy a kezdetben mérhetetlenül alacsony TSH-szint normalizálódik vagy akár kicsit magasabbá is válik. A TSH nevű, pajzsmirigyet szabályozó hormon pedig a pajzsmirigy nagyobbodást képes előidézni. Sokan ezért arra törekszenek az orvosok közül, hogy a TSH-értéket a pajzsmirigy-hormon szintek normalizálódása és a túlműködés tüneteinek megszűnése után is minél alacsonyabban tartsák. Ezt a célt szintén kiegészítő pajzsmirigy-hormon adással lehet elérni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A 9 éves fiamnál pajzsmirigy-túlműködést állapítottak meg. Az orvos gyógyszeres kezelést írt elő, pedig semmilyen panasza sincs a fiamnak. Nagyon félek, hogy ha gyógyszerrel beavatkoznak a pajzsmirigyébe, akkor valami visszafordíthatatlan kárt okoznak neki. Ráadásul a fiam teljesen egészséges. Kétségbe vagyok esve.
Arra kérjük, hogy próbálja végig gondolni, amit írunk: kellett, hogy a fiánál valamilyen tünet vagy panasz legyen, ami alapján az orvos gondolt a pajzsmirigy-betegség lehetőségére. Lehet, hogy ez Önnek elkerülte esetleg a figyelmét vagy éppen ellenkezőleg és maga vitte valami szokatlan jelenség miatt a gyereket az orvoshoz. Az előbbi esetben az orvosa, az utóbbi esetben pedig Ön volt nagyon figyelmes, ha tényleg alig van betegségre utaló jel a fiánál (még egyszer leírjuk, valaminek kellett lenni, mert pajzsmirigy hormon-meghatározást rutinszerűen nem végeznek 9 éves gyereknél). Az, hogy a fiának (szinte) semmilyen panasza sincsen, kedvező jel, akár arra nézve, hogy jól viseli a betegséget, akár arra nézve is, hogy a gyógyszeres kezelés eredményes. Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a pajzsmirigy-túlműködésre adott gyógyszeres kezelés semmilyen károsodást nem okozhat a fiánál, ha betartják az orvos utasítását. Ezzel szemben a kezeletlenül hagyott pajzsmirigy-túlműködés okozhat a normális fejlődésben illetve a fizikai, szellemi teljesítőképességben kárt. A legközelebbi ellenőrzésnél a saját maga megnyugtatására, kérdezze meg bátran az orvostól, amitől Ön fél vagy félti a gyermekét: egészen biztos, hogy meg fogja tudni Önt nyugtatni, mivel ez egy olyan betegség, ami megfelelő kezelés esetén semmilyen életminőség romlást vagy tartós korlátozást nem okozhat a fiánál.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködésem lett, amire az orvos gyógyszert írt fel és azt mondta, hogy egy éven át kell szedni a gyógyszert 1-2 havonkénti ellenőrzés mellett. Emellett a vérképemet is hetente kell ellenőriztetnem. Engem ez a tudat nagyon megvisel. A betegség tünetei nagyon zavaróak voltak, de engem ez az állandó vérvételesdi, a gyógyszer szedés, meg orvoshoz járás legalább ennyire idegesít. Én inkább meg szeretném műttetni magam. Lehetséges ez?
Lehetséges. Azt kell mérlegelni, hogy átlagosan minden második beteg végleg meggyógyul a túlműködésből egy év gyógyszeres kezelés után. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozna, akkor feleslegesen kockáztatta azt, hogy valamilyen műtéti szövődmény esetleg jelentkezne. Ráadásul a pajzsmirigy-műtét utáni első időszakban majdnem olyan gyakran kell ellenőrzésre járni, mint most. A pajzsmirigy-műtét után egy életen át pajzsmirigy-hormon pótlásra szorul a betegek nagyjából fele. A műtét mellett létezik egy másik véglegesnek tekinthető kezelési mód, az izotóp-kezelés is. Ennél nincsenek műtéti szövődmények, de a kezelés után kialakuló csökkent pajzsmirigy-működés esélye valamivel nagyobb, mint a műtét után. (A csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen gyakorlatilag tökéletesen normalizálható, teljes értékű állapot, de minden nap kell gyógyszert szedni, amit Ön épp el szeretne kerülni.) Az is tagadhatatlan, hogy azoknál, akiknél a túlműködés kiújul a gyógyszeres kezelés mellett vagy a gyógyszer leállítás után, és ezek után műtétre kerülnek, bizonyos értelemben feleslegesen kínlódták végig az első gyógyszeres kezelés ciklusát. Mint látja - bár a pajzsmirigy-túlműködés az életet nem veszélyezteti, nem rövidíti - ideális kezelés nem létezik. Az optimálisat kell megtalálni, amit Ön az orvosával közösen találhat meg. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Legalább 10 éve járok ellenőrzésre, mert több göb van a pajzsmirigyemben. Legutóbb az orvos megállapította, hogy pajzsmirigy-túlműködés alakult ki nálam. Azt mondta, hogy gyógyszerrel normalizálni kell a pajzsmirigy-működést és azután meg kell műteni. Két dolgot szeretnék kérdezni. Egy, ha gyógyszeresen normalizálható a pajzsmirigy-túlműködés, akkor miért kell utána megműteni a pajzsmirigyemet, ha eddig nem kellett. Ha meg kell műteni, akkor meg miért várt az orvos a gyógyszeres kezeléssel addig, amíg már csak műtéttel lehet kezelni az állapotomat?
Az első kérdésre a válasz: A többgöbös golyva mellett kialakuló pajzsmirigy-túlműködés esetén is normalizálható gyógyszerrel a pajzsmirigy működés. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ilyen esetben végleges gyógyulás nem érhető el a gyógyszeres kezeléssel: ha elhagyja a gyógyszert az érintett, újra jelentkezik a túlműködés. Másrészt a gyógyszeresen normalizált pajzsmirigy-túlműködés esetén nem ritkán előfordulhatnak átmeneti, néhány óráig, néhány napig tartó túlműködéses időszakok, amitől a gyógyszeres kezelés nem védi az embert. A második kérdésére pedig az a válasz, hogy sajnos a már kialakult göbre bizonyítottan hatékony gyógyszeres kezelés nem létezik. Ilyen esetben sokszor az a célja a rendszeres orvosi ellenőrzéseknek, hogy megfelelő időben észlelje az orvos, ha a göbök vagy a pajzsmirigy egésze megnő vagy - mint Önnél - kialakul a pajzsmirigy-túlműködés. Tehát az orvost nem lehet kárhoztatni az Ön esetében, sőt.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
10 kg-nál többet fogytam 3 hónap alatt, pedig nem voltam korábban sem egy túlsúlyos alkat. A vizsgálati eredmények közül egy volt kóros: a TSH értéket alacsonynak találták nálam. Az FT4-érték és a T3-érték viszont normálisnak bizonyult. Pajzsmirigy-működést gátló kezelést javasoltak nálam, miközben a húgomnak ugyanilyen hormon-szintekre pár éve semmilyen gyógyszert nem adtak, csak ellenőrzést tanácsoltak. Melyik orvos tévedett, a húgomé vagy az enyém?
A kérdésére a válasz az, hogy egyik sem. Egyrészt eltérőek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy a TSH alacsony szintje esetén kell-e gyógyszert adni a betegnek, akkor amikor az FT4- és T3-érték normális. Másrészt ebben a kezdődő, általában tüneteket nem okozó állapotban, ha pajzsmirigy-túlműködésre utaló tünete van az embernek, akkor többen javasolnak gyógyszeres kezelést. Ennek leginkább az az oka, hogy mindig a beteget és nem a laboratóriumi eltérést kell kezelni, és a vérvétel pillanatában normális FT4- és T3-érték az Ön esetében nem zárja ki, hogy előtte vagy később ne lettek volna kórosak ezek a szintek is.  
Ugyanakkor tisztában kell lenni, hogy a jelen eredmények nem zárják ki, hogy a panasza hátterében más betegség állna. Ezért nagyon fontos, hogyha a gyógyszeres kezelés mellett egyértelmű javulás nem következik be (fogyása nem áll meg 2-3 héten belül illetve ha megáll, akkor nem indul gyarapodásnak a súlya 2-3 hónapon belül), abban az esetben mindenképp indokolt a fogyás más oka irányában vizsgálatokat végeztetni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Ma egy pajzsmirigy specialistánál jártam, aki azt mondta, hogy a leleteim alapján (mérhetetlenül alacsony TSH-érték, normális FT4 és T3-érték) kezdődő pajzsmirigy-túlműködésem van. Adott beutalót izotóp-vizsgálatra. A leleteimet itthon megnéztem. Én értettem rosszul, amikor azt mondta az orvos, hogy kezdődő túlműködésem van, vagy ő tévedett?
Egyik sem. A TSH a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy által termelt hormon, mely általában épp ellenkező irányú eltérést mutat, mint a pajzsmirigy-működés. Tehát akkor alacsony, amikor a pajzsmirigy-hormonok szintje magasabb. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Tudok-e tenni valamit a túlműködés kiújulásának megelőzése érdekében?
Mai tudásunk szerint sajnos semmit.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pár hónapja abbahagyhattam a pajzsmirigy-túlműködés miatt a gyógyszeres kezelést. Ugyanakkor nem érzem magam teljesen rendben, feszültebb vagyok, időnként heves szívdobogást érzek, fizikailag kevesebbet birok mint betegségem előtt. A pajzsmirigy-hormon szintjeim a normális tartományban vannak. Miért nem vagyok teljesen jól? Összefügg ez a korábbi pajzsmirigy-túlműködéssel?
A túlműködés a kezelés abbahagyása után még jó ideig, akár egy-két évig, enyhülő mértékben, de még panaszt okozhat. A túlműködés jelentős terhelést jelentett a szervezet számára, melynek teljes regenerálódásához még türelemre van szükség.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Most hagyhattam el egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Hosszabb időre külföldre készülök, ahonnan leghamarabb fél év múlva tudok hazajönni. Kössek-e biztosítást?
A kérdést Önnek kell eldönteni az Önt és az Ön betegségét legjobban ismerő kezelő orvosával történő megbeszélés alapján. Õ is csak közelítő becslést adhat arra nézve, hogy mekkora esélye lehet a túlműködés esetleges kiújulásának. Az biztos, hogy a túlműködés kiújulásának rizikója a gyógyszer elhagyását követő első éven belül a legnagyobb, és jelenleg nem rendelkezünk biztos módszerrel, mellyel meg lehetne jósolni a kiújulás rizikóját. Az biztos, hogy ha a túlműködésre utaló tünetet észlel, akkor pajzsmirigy-hormon vizsgálatot kell végeztetnie akárhol is tartózkodik, különben egészségét kockáztatja.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Már harmadik alkalommal újult ki a túlműködésem, és beláttam, hogy a kezelőorvosomnak volt igaza, amikor már két éve az első kiújuláskor azt mondta, hogy a gyógyszeres kezeléstől végleges gyógyulás nem remélhető, és miként most is, műtétet esetleg izotóp-kezelést tanácsolt. Sajnos a szemem tovább rosszabbodott az utóbbi két évben. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy forduljak természetgyógyászhoz, egy másik meg azt hallotta, hogy lézerrel vagy alkohol-befecskendezéssel is meggyógyítható a betegségem a műtét helyett. Hol végzik ezeket a kezeléseket?
Sajnos nem tudunk segíteni kérdésében. Önnek minden bizonnyal Basedow-típusú túlműködése van. Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor ebben az esetben nincs más kezelési mód, mint amit az orvosa tanácsolt Önnek. A természetgyógyászati kezeléseknek számos betegség esetén lehet létjogosultságuk, és nem zárható ki, hogy a pajzsmirigy-túlműködés egyes tüneteinek enyhítésében szerepe lehet természetgyógyászati kezelésnek is, de a túlműködés kiújulását megakadályozni nem képes. A másik két Ön által említett módszer pedig Basedow-kór esetében nem alkalmazható.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-túlműködésre 3 hónapig szedtem a gyógyszert. Teljesen jól lettem, a leleteim is normalizálódtak. Ennek ellenére az orvos azt mondta, hogy még legalább fél évig szednem. Én azonban abbahagytam, amit most már bánok, mert egy hónap után hasonló tüneteim jelentkeztek, mint a betegség kezdetén. Félek visszamenni az orvosomhoz, mert ő olyan morcos fajta, és nagyon félek, hogy haragudni fog rám. Mit csináljak? Elkezdhetem-e orvosi vizsgálat nélkül szedni újra a gyógyszert?
Nem tanácsoljuk. Előfordulhat ugyanis, hogy a hasonló tünetek ellenére, a hormon-szintek más milyenek. A kezelést pedig az aktuális hormon-eredményekhez kell igazítani. Vissza kellene menni a "morcoshoz", és mondja meg neki az igazat. Ha tényleg nagyon fél egy ilyen helyzettől, akkor esetleg kérdezze meg a háziorvosát, nem tud-e ajánlani egy "mosolygósat"...
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Gyakori epegörcsöm, meg a jelentős fogyás miatt epekő-műtétre előjegyeztek. Nem kérdezte az orvos, én pedig elfelejtettem mondani, hogy pajzsmirigy-túlműködésem volt korábban. Okozhat-e ez komplikációt?
Ha a műtét időpontjában normális a pajzsmirigy-működése, akkor semmiképp sem. Ugyanakkor mindenképp azt tanácsoljuk, hogy még a műtét előtt tisztázzák, hogy nincs-e ismét túlműködése Önnek. A jelentős fogyás ugyanis az epekövesség mellett lehet jele a pajzsmirigy-túlműködés kiújulásának. Ezt pedig még az epeműtét előtt ki kell zárni. A pajzsmirigy-túlműködés állapotában végzett, altatással járó műtéteknél ugyanis nagyobb a műtéttel járó kockázat.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlműködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak első harmadában nagyobb az esélye a túlműködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlműködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelőorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy működés gyakrabban ellenőrzendő.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlműködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelőorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nőgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja előtt még nem fejlődik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követően valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális működését. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Belgyógyászati rutin-vizsgálat és vérvétel során az derült ki, hogy a TSH-szintem a normális alatt van 0,1 egységgel, a pajzsmirigy-hormonok közül pedig a T4-érték 20%-kal a felső határ felett van, de csak két hét múlva kaptam előjegyzést pajzsmirigy-specialistához. Engem ez eléggé idegesít, bár a belgyógyász azt mondta, hogy nem kell aggódnom. Igaza van?
Azt gondoljuk, igen. Javasoljuk, hogy olvassa el a betegtájékoztató ide vonatkozó részét, amiből Ön számára is világos lesz, hogy miért nincs oka nyugtalankodni. Ez azonban semmiképp sem jelenti, hogy ne menjen el a specialistához. Két hét csúszás semmilyen ártalmat nem fog okozni, és az a legvalószínűbb, hogy később sem lesz teendő a pajzsmirigyével kapcsolatban.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Nagyon sokat fogytam, a szemeim dülledtté váltak. A háziorvosom azt mondta, biztos, hogy Basedow-kórom, pajzsmirigy-túlműködésem van. Vérvételt kért, de az összes vizsgálat (TSH, FT4 és FT3-érték) normális határokon belüli eredményt mutatott. Elküldött pajzsmirigy-szakemberhez, aki azt mondta, hogy a hormon-eredményeim alapján nem lehet adni pajzsmirigy-működést gátló gyógyszert. A tüneteimre nyugtatót és pulzus-csökkentőt adott, és 1 hónap múlva visszarendelt ellenőrzésre. Nem értem: ha nem beteg a pajzsmirigyem, akkor miért hívott vissza ellenőrzésre?
Igen ritkán, de előfordul, hogy a pajzsmirigy-túlműködés tünetei hamarabb jelentkeznek, mint hogy azt a vérvétel kimutatná. Annak ellenére így van ez, hogy a mai ismereteink alapján nehezen magyarázható ez a gyakorlatban ritkán előforduló helyzet. Nyilván erre a lehetőségre gondolt a kolléga.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Az utóbbi időben gyakran fulladok, időnként felgyorsul a szívverésem. Az orvos pajzsmirigy-vizsgálatot kért, és T4-érték a felső határ felett volt 20%-kal, a TSH-érték viszont normális lett. Ezek után megnézték a szabad-T4 szintet (az FT4-et), ami belül volt a normál határokon. őAz orvos azt mondta, nem kell emiatt aggódnom, a pajzsmirigyemmel nincsen semmi baj. Ezt nem értem: ha gyanúja volt pajzsmirigy-betegségre, az általa kért vérvizsgálatból az egyik eredmény kóros lett, akkor miért mondja, hogy nincs baj a pajzsmirigyemmel?
A T4-vizsgálatot számos körülmény befolyásolja, előfordul, hogy akár 50%-kal is a normális felső határa feletti értéket mutat anélkül, hogy ténylegesen a pajzsmirigy-túlműködés lenne. Ennek leggyakoribb oka, ha szteroid tartalmú gyógyszert szed az ember, fogamzásgátló tablettát vagy asztmás betegek szteroid-készítményt - ilyenkor a vérben lévő inaktív T4-hormon mennyisége azért lesz magasabb, mert a T4-et szállító vérfehérje szintje megemelkedik. Ugyanakkor ilyen esetben, a biológiailag aktív, úgy nevezett szabad-T4 (vagy FT4) szintje normális marad. Önnél is ez a helyzet, amit csak megerősít, hogy az FT4 mellett a másik értékes vizsgálat, a TSH-szint is normális lett. Tehát panaszait ezért nem magyarázza pajzsmirigy működési rendellenesség.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Az állatorvos azt mondta, hogy a kutyámnak valószínűleg pajzsmirigy-túlműködése van. Milyen életmódi tanácsuk van?
Önnek feltétlen egészséges életmódot, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzottan zsíros ételek fogyasztásának elkerülését valamint a réteges öltözködést tudjuk ajánlani. A kutyájának jobbulást. A réteges öltözködést leszámítva az Önnek szóló tanácsok a kutyára is vonatkoznak, egyebekben állatorvosához forduljon.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 

 

 
 

PAJZSMIRIGY
TÁJÉKOZTATÓ

© 2015 MEDI-CITO