BETEGEKNEK
 
KÉRDEZZ-FELELEK
A jódhiányról
Terhesség
Túlműködés
Alulműködés
Göbös golyva
 
TÁBLÁZATOK
LETÖLTÉS
KÉPTÁR


PAJZSMIRIGY TÁJÉKOZTATÓ HONLAP

Betegtájékoztatás

Kérdezz felelek - A terhesség, szoptatás és pajzsmirigy problémák köréből

 

 
korábban túlműködésem volt, lehet-e ez a babának ártalmára
túlműködésre kezelnek és terhes lettem közben
szoptatás közben szedhető-e alulműködésre gyógyszer
terhes lettem, abba kell-e hagynom az alulműködésre használt gyógyszert
terhesség alatt folytatható-e a jódpótló kezelés
göbös pajzsmirigy-elváltozás és gyerekvállalás
korábbi Basedow-kór és terhesség alatti jódpótlás 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlműködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak első harmadában nagyobb az esélye a túlműködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlműködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelőorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy működés gyakrabban ellenőrzendő.
  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlműködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelőorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nőgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja előtt még nem fejlődik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követően valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális működését. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljesen egészséges kislányom született két hete. Engem csökkent pajzsmirigy-működés miatt pajzsmirigy hormonnal kezelnek már öt éve. Anyósom, mikor meghallotta, hogy a szoptatás alatt nem hagytam eddig abba a gyógyszer szedését, mindenfélének elmondott. Árthat a kislányomnak, ha szedem a gyógyszert?
Nem. A gyereknek az árthat, ha az indokolt pajzsmirigy-hormon kezelést abbahagyja! Ön felnőtt ember, és a kislányáért elsősorban Ön felelős, nem szabad az orvos utasításával ellenkezően eljárni, mert azzal a saját és a kislánya egészségét egyszerre teszi kockára.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működés miatt kezelnek 16 éves korom óta. 2 éve terhes lettem, és orvosi javaslatra abbahagytam a gyógyszert. Nem tudom ettől-e, de 4 héttel később elvetéltem. Most megint terhes vagyok, és ugyanaz az orvos azt mondta a gyógyszert nem szabad szednem. Kérdeztem elvetélhetek-e. Azt mondta erre, hogy inkább legyen még egy vetélésem mint, hogy a gyerek valami betegséggel szülessen. Most gondoltam először ebbe igazán bele: lehet, hogy én nekem sosem lesz gyerekem? 
A gyógyszert abba ne hagyja! Keressen fel egy pajzsmirigy-specialistát minél előbb. Az az orvos, akiről beszélt, ugyanis egyértelműen tévedett: a csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen tökéletesen normalizálható állapot, a gyermekre semmilyen ártalma sem lehet az Ön által megfelelő adagban szedett pajzsmirigy-hormon készítmény. Ha viszont abbahagyja, akkor nagyon könnyen lehet, hogy elvetél, vagy ha még sem, épp akkor lehet, hogy a gyereke nem lesz egészséges.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Évek óta fennáll 2,5 cm-s pajzsmirigy-göböm. Gyereket szeretnénk vállalni. Okozhat-e a göb problémát tehesség alatt?
A pajzsmirigy-göbök egy része a terhesség első két harmadában viszonylag jelentős mértékben megnő, és ez adott esetben a terhesség második harmadában műtét elvégzését is indokolttá teheti. Nem tudjuk megjósolni előre, hogy ez kinél következik be. Az orvosok egy része emiatt - bizonyos göb-nagyság - felett terhesség előtt műtétet javasol. Amennyiben nem történik pajzsmirigy-műtét, a terhesség alatt gyakoribb ellenőrzésre lesz szükség. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Két évvel ezelőtt Basedow-kórom volt, egy évig szedtem Metothyrint emiatt. Azóta problémám nem volt a pajzsmiriggyel, a terheség alatti ellenőrzés is megnyugtató volt. Most 10. hetes terhes vagyok, és az orvos olyan multivitamint írt fel, ami 150 microgram jodidot tartalmaz. Bevehetem-e?
Nem egységes az orvosok álláspontja ebben a kérdésben. Mi magunk ilyen esetben a pajzsmirigy-nagyságot is figyelembe vesszük, és jódot tartalmazó vitamin-készítmény használatát csak gyakori pajzsmirigy-ellenőrzés vállalása mellett tartjuk elfogadhatónak.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Érdemes-e a jódozott sót használni?
A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a jódhiányt egyelőre csak mérsékelni lehet ezzel. Ugyanis a legtöbb félkész termék (hús, tejben, kenyér, tészta stb. ) nem jódozott só felhasználásával készül, s a köztkeztetésben sem jellemző a jódozott só használata.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van-e olyan állapot, amikor a jódozott sót nem szabad használni?
A jódozott sót annak jódtartalma miatt bármilyen állapotban lehet használni. (Ugyanakkor vannak olyan egyéb betegségek, amikor a konyhasó fogyasztásának minimalizálása javasolt: magasvérnyomás, vesebetegség, szív-érrendszeri betegség jelentik azokat betegségeket, melyek egy részénél a konyhasó fogyasztás visszaszorítása része a kezelésnek. De ebben az esetben a konyhasóban lévő nátrium bevitelének a csökkentése a lényeges.)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
A kezelőorvosom tablettás formában napi 100 microgram jodid bevitelét tanácsolta. Én jódra allergiás vagyok, ezért nem merem bevenni a jodid-tartalmú tablettát. Mi a véleményük?
Nyugodtan állítható, hogy a jódhiány megelőzésére adott jodidra az Ön által is javasolt adagban allergia nincs, nem lehetséges. Ilyen esetben ugyanis a normál táplálkozásnál is mindennap bevitt formában és nagyságrendben kap az ember jodidot. Ezzel szemben a kontrasztanyagos vizsgálatnál vagy fertőtlenítő kezelés céljából adott jód-tartalmú gyógyszerek esetében - melyekre nem ritka az allergia - eltérő a kémiai szerkezet és a bevitt mennyiség is.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Édesanyámnak pajzsmirigy-túlműködése volt korábban, őt eltiltották jódtartalmú készítmények használatától. Úgy tudom, hogy létezik családi hajlam a pajzsmirigy-túlműködésre. Ezért kérdezem, hogy a háziorvosom által nekem javasolt jodid tablettát használhatom-e vagy sem?
Kérdésére egyértelmű választ adni nem tudunk.  Az a valószínűbb, hogy semmilyen ártalmára nem lesz a szokásos adagolás (napi 100-200 microgram) esetén a jodid használata. Ugyanakkor érdemesnek tűnik pajzsmirigy-vizsgálatot végezni, amely során tisztázható, hogy nincs-e olyan állapot, ami a jodid használatát ellenjavallná.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Svájcban élő rokonomtól azt hallottam, hogy korábban ott is nagyon gyakori volt a pajzsmirigy-betegség. A jódozott só bevezetése után viszont drasztikusan lecsökkent a göbös pajzsmirigy-megbetegedések száma. Ha ez igaz, akkor miért mondta a kezelőorvosom, hogy teljesen mindegy, hogy jódozott sót használok-e vagy sem?
A jódozott só alkalmas lehet arra, hogy a pajzsmirigy-betegségek előfordulását számottevően csökkentse. Ennek három feltétele lenne: kizárólag jódozott sót szabadna árusítani, használni (az élelmiszeriparban előállított félkész termékek esetében is), a jódozott sóban stabil, nehezen bomló formában kellene a jodidnak lennie, végül pedig megfelelő, hatékony adagban kellene a jódozott sónak a jodidot tartalmaznia. Gyakorlatilag egyik feltétel sem biztosított Magyarországon (a miértre elfogadható választ a problémáért felelős népegészségügyi vezetéstől kellene kapnia Önnek is, nekünk is...), és így sajnos többé-kevésbé egyet kell értsünk kezelőorvosával.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 

PAJZSMIRIGY
TÁJÉKOZTATÓ

© 2015 MEDI-CITO