BETEGEKNEK
 
KÉRDEZZ-FELELEK
A jódhiányról
Terhesség
Túlműködés
Alulműködés
Göbös golyva
 
TÁBLÁZATOK
LETÖLTÉS
KÉPTÁR


PAJZSMIRIGY TÁJÉKOZTATÓ HONLAP

Betegtájékoztatás

Kérdezz felelek - A jódhiányról és annak megelőzéséről

 

érdemes-e jódozott sót használni
van-e állapot, amikor nem használható a jódozott só
jódhiány pótlása és jódallergia
pajzsmirigy-betegségre való hajlam és jódpótlás
jódozott só alkalmas-e Magyarországon a jódhiány pótlására
terhesség alatt folytatható-e a jódpótló kezelés
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Érdemes-e a jódozott sót használni?
A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a jódhiányt egyelőre csak mérsékelni lehet ezzel. Ugyanis a legtöbb félkész termék (hús, tejben, kenyér, tészta stb. ) nem jódozott só felhasználásával készül, s a köztkeztetésben sem jellemző a jódozott só használata.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van-e olyan állapot, amikor a jódozott sót nem szabad használni?
A jódozott sót annak jódtartalma miatt bármilyen állapotban lehet használni. (Ugyanakkor vannak olyan egyéb betegségek, amikor a konyhasó fogyasztásának minimalizálása javasolt: magasvérnyomás, vesebetegség, szív-érrendszeri betegség jelentik azokat betegségeket, melyek egy részénél a konyhasó fogyasztás visszaszorítása része a kezelésnek. De ebben az esetben a konyhasóban lévő nátrium bevitelének a csökkentése a lényeges.)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
A kezelőorvosom tablettás formában napi 100 microgram jodid bevitelét tanácsolta. Én jódra allergiás vagyok, ezért nem merem bevenni a jodid-tartalmú tablettát. Mi a véleményük?
Nyugodtan állítható, hogy a jódhiány megelőzésére adott jodidra az Ön által is javasolt adagban allergia nincs, nem lehetséges. Ilyen esetben ugyanis a normál táplálkozásnál is mindennap bevitt formában és nagyságrendben kap az ember jodidot. Ezzel szemben a kontrasztanyagos vizsgálatnál vagy fertőtlenítő kezelés céljából adott jód-tartalmú gyógyszerek esetében - melyekre nem ritka az allergia - eltérő a kémiai szerkezet és a bevitt mennyiség is.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Édesanyámnak pajzsmirigy-túlműködése volt korábban, őt eltiltották jódtartalmú készítmények használatától. Úgy tudom, hogy létezik családi hajlam a pajzsmirigy-túlműködésre. Ezért kérdezem, hogy a háziorvosom által nekem javasolt jodid tablettát használhatom-e vagy sem?
Kérdésére egyértelmű választ adni nem tudunk.  Az a valószínűbb, hogy semmilyen ártalmára nem lesz a szokásos adagolás (napi 100-200 microgram) esetén a jodid használata. Ugyanakkor érdemesnek tűnik pajzsmirigy-vizsgálatot végezni, amely során tisztázható, hogy nincs-e olyan állapot, ami a jodid használatát ellenjavallná.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Svájcban élő rokonomtól azt hallottam, hogy korábban ott is nagyon gyakori volt a pajzsmirigy-betegség. A jódozott só bevezetése után viszont drasztikusan lecsökkent a göbös pajzsmirigy-megbetegedések száma. Ha ez igaz, akkor miért mondta a kezelőorvosom, hogy teljesen mindegy, hogy jódozott sót használok-e vagy sem?
A jódozott só alkalmas lehet arra, hogy a pajzsmirigy-betegségek előfordulását számottevően csökkentse. Ennek három feltétele lenne: kizárólag jódozott sót szabadna árusítani, használni (az élelmiszeriparban előállított félkész termékek esetében is), a jódozott sóban stabil, nehezen bomló formában kellene a jodidnak lennie, végül pedig megfelelő, hatékony adagban kellene a jódozott sónak a jodidot tartalmaznia. Gyakorlatilag egyik feltétel sem biztosított Magyarországon (a miértre elfogadható választ a problémáért felelős népegészségügyi vezetéstől kellene kapnia Önnek is, nekünk is...), és így sajnos többé-kevésbé egyet kell értsünk kezelőorvosával.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 

PAJZSMIRIGY
TÁJÉKOZTATÓ

© 2015 MEDI-CITO