BETEGEKNEK
 
KÉRDEZZ-FELELEK
A jódhiányról
Terhesség
Túlműködés
Alulműködés
Göbös golyva
 
TÁBLÁZATOK
LETÖLTÉS
KÉPTÁR


PAJZSMIRIGY TÁJÉKOZTATÓ HONLAP

Betegtájékoztatás

Kérdezz felelek - A göbös pajzsmirigy betegségről

 

általános kérdések
örökölhető-e a többgöbös golyva
van-e ártalma az ultrahang-vizsgálatnak
orvoshoz kell-e fordulni fájdalmatlan nyaki csomót miatt
citológiai vizsgálatra küldtek, nagyon félek...
nem vett fel izotópot a pajzsmirigyem
göbméret és panaszok összefüggése
4 mm-s cisztát találtak, ami rettegéssel tölt el...
hatalmas golyva és a szomszédasszony cseppjei
8 mm-s ciszta okozhat-e panaszt
ellentmondásos vizsgálatok és panaszok
kis göb, nagy hízás, panaszok
pajzsmirigy-műtéttel kapcsolatos kérdések
panaszt nem okozó göb - miért kell műttetni
3 hónappal a műtét újra ugyanolyan panaszok mint a műtét előtt
vastag heggel gyógyult műtét - lehet-e tenni valamit
unom az orvoshoz járást, lehet-e műtétet végeztetni
az orvos műtétet javasolt, miért nem próbálkozik gyógyszerrel
ismételt pajzsmirigy-műtét előtt álló rekedt beteg
daganattól való félelem
elrákosodhat-e egy jóindulatú göb
milyen gyakran tévednek a citológiai vizsgálatnál
menthetetlen vagyok (vagy mégsem?!)
rosszindulatú pajzsmirigy elváltozásokról
1 cm-nél kisebb papilláris rák - tényleg nem kell félnem?
jó esélyek a gyógyulásra, akkor miért ellenőriznek 3 havonként
örökölheti a gyermekem a pajzsmirigy-rákot
áttétet adó daganat: van-e értelme újabb műtétnek
leszázalékoltassam-e magam
végleges szövettani vizsgálatnál igazolódott daganat
egyéb problémák
második otthonom az orvosi rendelő - avagy milyen gyakran kell ellenőrzést végezni
csontritkulás és gyógyszerszedés pajzsmirigy göb miatt
a barátnőmnek használt egy gyógyszer, nekem úgy néz ki, hogy nem...
Táplálékkiegészítőket javasoltak. Használjam-e?



 
 
 
 
 
Jóindulatú, többgöbös golyva miatt műtöttek pár éve. Örökölheti-e ezt a betegséget a lányom? 
Ma Magyarországon a nőknek több mint 10% esélye van arra, hogy pajzsmirigy-műtétet vagy azt kiváltó kezelést végeznek nála. A lányának erre legalább kétszer nagyobb az esélye. A göbösödés mint betegség közvetlenül általában nem, de az arra való hajlam örökíthető. A többgöbös golyva Magyarországon az esetek túlnyomó többségében a jódhiánnyal kapcsolatos. Tehát lányánál különösen fontos lehet, hogy a Magyarországon majdnem mindenkit érintő jódhiányt normalizálja. Célszerű lenne, ha lányánál pajzsmirigy vizsgálatot végeznének.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Évek óta fennálló göbömet rendszeresen ultrahang-vizsgálattal is ellenőrzik. Úgy tudom, hogy ez a vizsgálat nem árthat nekem. Igaz ez akkor is, ha tízszer vagy húszszor is elvégzik?
Igen, az ultrahang-vizsgálatnak semmilyen mellékhatása vagy ártó hatása nincsen.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
A napokban észrevettem egy csomót a nyakamon, ami semmilyen panaszt nem okoz, az is lehet, hogy régóta ott van már. El kell-e mennem vele orvoshoz, ha nem okoz panaszt?
El, mindenképpen el kell mennie orvoshoz. A nyakán lévő csomó teljesen ártalmatlan is lehet, de elképzelhető, hogy kezelendő betegséget jelez. Ha az utóbbiról van szó, akkor a kezelés elmulasztása veszélyeztetheti egészségét. Az, hogy semmilyen panaszt nem okoz egy csomó az érintettnek, annak, őszintén mondva egy orvos nem szokott örülni. Épp azért, mert ilyen esetben az érintettek nem vagy épp nem az optimális időben keresik fel az orvost.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Tegnap jártam pajzsmirigy specialistánál, aki göbös golyva miatt citológiai vizsgálatra utalt be. Nagyon félek a vizsgálattól? Nem okozhat panaszt, ha megbolygatják a pajzsmirigyemet? A szúrástól magától is nagyon félek. Nem lehetne elkerülni a vizsgálatot?
A citológiai vizsgálat okozta kellemetlenségekről részletesen itt kattintva olvashat. Összefoglalva azt kell mondani, hogy a citológiai vizsgálat okozta kellemetlenség az esetek túlnyomó többségében kisebb, mint amit egy szimpla vérvétel okoz, a göbből történő mintavétel pedig semmilyen kimutatható ártalmat nem okoz a pajzsmirigyben.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-megnagyobbodást találtak nálam és izotóp-vizsgálatra küldtek. A vizsgálatnál nem vett fel izotópot a pajzsmirigyem. Csak két hét múlva megyek vissza az endokrinológushoz, ezért Önöket kérdezem, mit jelent ez?
Két lehetőség jön szóba. Az egyik, hogy betegség következményéről van szó. Ilyen lehet gyulladásos pajzsmirigy-elváltozás, amikor a pajzsmirigy tényleg nem vesz fel az izotópot. A másik, és talán gyakoribb eset, ha a szájon át adott izotóp nem szívódik fel akár azért mert nem éhgyomorra ment a vizsgálatra, akár épp azért mert sokáig volt éhgyomorral, aminek hatására a gyomornedv fokozott elválasztása indult el és ez gátolta az izotóp felszívódását. Amennyiben utóbbiról van szó, elképzelhető, hogy megismétlik a vizsgálatot, de ezúttal másik izotópot adnak vagy pedig injekcióban adják be az izotópot.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nyelési panasz miatt ma végeztek nálam ultrahang-vizsgálatot, és találtak egy 4 mm-s cisztát a pajzsmirigyemben. Kétségbe vagyok esve, és csak 2 héttel későbbre adtak időpontot pajzsmirigy-specialistához. Mi lesz velem addig?
Hacsak nekünk vagy másnak nem sikerül Önt megnyugtatnunk, valószínű, egyre idegesebb lesz. Amire kérdése irányulhat, arra nézve teljesen megnyugtató választ tudunk adni. Ilyen nagyságú pajzsmirigy elváltozásnak gyakorlatilag nincsen onkológiai jelentősége. Konkrétan azt lehet mondani, hogy körülbelül 1000 ilyen elváltozásból egy rosszindulatú. Ha véletlenül Ön lenne ez az 1000. és nem vizsgáltatná ki, nem műttetné meg, több mint 95% a valószínűsége annak, hogy sem az életminőségét, sem az életkilátásait nem korlátozná az elváltozás. Ez számszerűen ötven az egymillióhoz, ami ugyanakkora esély minthogy valakit a következő egy évben halálos közlekedési baleset ér. (Ennek okát ide kattintva olvashatja el.)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egy kérdés, amit egy kis faluban végzett golyva szűrésen tett fel egy 60 éves asszony, akinek az áll vonaláig érő hatalmas pajzsmirigy-nagyobbodása volt, és az ezáltal okozott légcső-szűkület miatt annyira fulladt, hogy három-négy szót bírt csak kimondani, utána jó fél percig kapkodta a levegőt, mire újra el tudott mondani néhány szót: "Régóta vastag a nyakam. Az utóbbi években vettem észre, hogy egyre rosszabb a nyelésem, a darabos ételt már nagyon nehéz lenyelni, és fulladok is. A háziorvos elküldött pajzsmirigy-specialistához, aki rögtön a sebészetre akart küldeni, és azt mondta, hogy meg kell műteni a pajzsmirigyemet, mert a vizsgálatok alapján trahea-kompresszióm van és a strúmám okozza szerinte a panaszaimat. Nem tudom, mit jelentenek ezek az idegen kifejezések, és nem mertem megkérdezni tőle. A szomszédasszonyom azt mondta, ne törődjek azzal, mit mondott az orvos, adott azokból a cseppekből, amik neki is használtak 30 évvel korábban, amikor fulladt. Nem akarom megsérteni a szomszédasszonyomat, de nem merem bevenni a cseppeket, mert csúnya barnás színe van. Mi lehet ez a folyadék, bevehetem maga szerint?"
A panaszai alapján csak azt tudom mondani, hogy sürgősen keresse fel a háziorvosát, aki kórházba fogja utalni Önt. Ott, amint lehetővé teszi az állapota meg fogják műteni a pajzsmirigyét. Ha nem ezt teszi megfojthatja a hatalmasra nőtt pajzsmirigye. A trahea-kompresszió légcsőszűkületet jelent, a strúma pedig a pajzsmirigy megnagyobbodását. A cseppeket pedig ne vegye be semmiképp sem.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Irisz-diagnosztánál jártam, aki azt mondta, hogy pajzsmirigy-betegség okozza a panaszaimat (ideges vagyok, nem tudok aludni, fulladok, hőhullámaim vannak, 10 kg-ot híztam egy év alatt). Az orvosi vizsgálatnál meg is találták a pajzsmirigyemben a problémát: ugyan a pajzsmirigy-működésem normálisnak bizonyult, de az ultrahang-vizsgálat kimutatta a bajt, egy 8 mm-s cisztát az egyik pajzsmirigy-lebenyemben. Az endokrinológus ugyanakkor azt mondta, hogy a panaszaimat nem pajzsmirigy-betegség okozza, elküldött kardiológushoz, aki a vizsgálatok után azt mondta, teljesen egészséges a szívem. Akkor mégis csak a pajzsmirigy-ciszta lehet az ok, nem?
Nem... A pajzsmirigy göbös elváltozásának az a betegségnek még nem, inkább csak rendellenességnek tekinthető  formája áll fenn Önnél, ami az ország nagy részén élő nőknek előbb-utóbb több mint felénél kimutatható. Ha ez normális pajzsmirigy-működéssel társul (mint majd minden esetben), akkor egyértelműen kizárható a pajzsmirigy szerepe bármilyen tünet, panasz hátterében.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Szűrővizsgálat során a bal pajzsmirigyemben egy 4 és egy 6 mm-s cisztát találtak ultrahang-vizsgálattal. Pajzsmirigy-szakrendelésre küldtek, ahol a megismételt ultrahang-vizsgálatnál a bal oldalon csak egy 8 mm-s göböt írt le az orvos, viszont a jobb pajzsmirigyemben is talált egy 3 mm-s göböt. Orvosismerősöm egy jónevűnek mondott harmadik orvoshoz irányított, aki megultrahangozott, majd azt mondta, hogy ártalmatlan szerkezeti eltérések vannak a pajzsmirigyemben, amit nem szabad göbnek minősíteni. Ezt volt a legjobb hallanom, de azért nem vagyok egészen nyugodt mivel pár napja azt érzem, hogy szorít a nyakam. Önöknek mi a véleménye?
A pajzsmirigy-specialisták nagy része egyetért abban, hogy 1 cm-nél kisebb pajzsmirigy ultrahang-szerkezeti eltérésnek nincsen gyakorlati onkológiai jelentősége. Olyan betegnek, akit  erről nem sikerül meggyőzni, ellenőrző vizsgálatot lehet javasolni egy évvel később. A nyaki szorító érzés magyarázata pedig az Ön esetében nagy valószínűséggel az ellentmondásos vizsgálatok okozta szorongás. Ilyen állapotokban a pajzsmirigy gyakran vérbővé válik, megduzzad, ami gombócérzést, nyaki szorítást, ritkán még nyelési panaszt is okozhat. Ha elfogadja az Önt teljesen megalapozottan megnyugtató harmadik orvos véleményét, akkor szorongása, és ezzel nyaki panaszai is meg fognak szűnni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Két éve találtak nálam egy 9 mm-s göböt pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnál. Körülbelül azóta, hogy ez kialakult nálam, azóta mindenféle panaszom van. (Sokkal kevesebbet bírok fizikailag, híztam 15 kg-ot, szinte minden este fulladok, szorít a nyakam.) A leleteim szerint a pajzsmirigy működésem normális. Jártam már tüdőgondozóban, kardiológusnál, minden leletem negatív. A pajzsmirigyes orvosomnak már többször panaszkodtam, de semmilyen gyógyszert nem adott a göbre, és azt mondta, hogy az csak szépséghiba. Pedig semmi más nem okozhatja a panaszt, hiszen minden leletem negatív és amióta ez a göb lett, azóta vagyok rosszul. Kérem, ha tudnak, segítsenek!
Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kérését teljesíteni, de megpróbáljuk. A göbe nagyon valószínű, hogy már évek, akár évtizedek óta változatlan nagyságban jelen van a pajzsmirigyében. Ha a pajzsmirigye egyébként nem nagyobb, ekkora göbre semmilyen panaszt nem lehet fogni. Ilyen nagyságú göb a felnőtt magyar nők 15-20%-ánál is van, anélkül, hogy panaszt okozna vagy tudnának róla. Panaszai hátterében elképzelhető, hogy a hízás áll. Ön a két évvel ezelőtti állapotához képest éjjel-nappal 15 kg plusz súlyt cipel, ez fáradékonyságát, fulladását, gyengeségét önmagában is magyarázza. A másik lehetőség, hogy Önt nagyon nyugtalanítja az a tudat, hogy csomót találtak a pajzsmirigyében, és az ettől való félelem, szorongás okozza panaszait. Ilyen nagyságú göb esetén teljesen biztonságban van, és a göb miatt sem az élete, sem az egészsége nincs veszélyben, ha időnként ellenőrizteti a göb nagyságát. Ha ez nem nyugtatja meg Önt, kérje ki kezelő orvosának a véleményét, ha a szorongás áll panaszai hátterében az ismételt megnyugtató orvosi vélemény segíthet panaszai csökkentésében, ha nem, pszichológus segítségét is célszerű lehet igénybe venni. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Csomót találtam a nyakamon, melyet kivizsgáltatva egy 4 cm-s pajzsmirigy-göb igazolódott. A citológiai vizsgálat jóindulatú eredményt mutatott, a pajzsmirigyhormon-leleteim is jók lettek. Ennek ellenére műtétet javasoltak, meg se próbáltak gyógyszerrel kezelni, pedig nekem semmilyen panaszom nincsen. Miért kell ezt megműttetni?
Legalább két esetben egyértelmű választ tudunk adni: ha légcső-szűkületet okoz a göb illetve ha a mellkasba terjed a pajzsmirigye. Ha egyikről sincsen szó, akkor sem találunk kivetnivalót az Önnek javasoltakban. Ennek több oka közül a talán legfontosabb, hogy ilyen nagy göb esetében az átlagosnál jóval nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben is lassan növekedni fog a göbe, és előbb-utóbb valamilyen, göb által okozott szövődmény miatt kell a műtétet elvégeztetni (légcső- vagy nyelőcsőszűkület, mellkasba terjedés, pajzsmirigy-túlműködés, nyaki panasz). Ha a műtétet akkor végzik el, amikor a göb már valami szövődményt okozott, egyértelműen nagyobb a műtéti szövődmények gyakorisága is, mint ha korábban végzik el a műtétet. Kérdésének másik részére azt mondhatjuk, hogy ilyen nagyságú göb esetében gyakorlatilag kizárható, hogy bármilyen gyógyszer hatással lenne a göbre (kisebb göböknél is kérdéses gyógyszeres  kezelés indokoltsága, hatékonysága).
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Régóta fennálló nyaki panaszaim kivizsgálása során pajzsmirigy-göböt találtak. Megműtöttek, a műtét után 3-4 hónapig sokkal jobban voltam. Pár hónapja ugyanolyan panaszaim vannak, mint korábban évekig. A leleteim rendben vannak. Miért vannak mégis panaszaim, ha most rendben a pajzsmirigyem?
Csak valószínű választ tudunk adni, nem biztosat: valószínűleg a pajzsmirigy-műtét előtt sem a pajzsmirigy-göb okozta a panaszát, hanem más szervi vagy lelki (-alkati) eredetű betegség/probléma. Az a tény, hogy a műtét után néhány hónapig panaszmentes volt, arra utal, hogy szorongásos alkat, lelki eredetű problémák, netán túlfeszített életritmus okozza és okozta a panaszát. Nyilván a műtét után egyrészt felszabadult a műtéttől való félelem alól, másrészt többet pihent, családtagjai, munkatársai jobban kímélték Önt, mint annak előtte illetve most, hogy újra egészségesnek tekintik Önt. Háziorvosával, a pajzsmirigy-műtétet végző sebésszel kell megbeszélje a problémáját.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Daganat-gyanú miatt műtötték a pajzsmirigyemet. Szerencsére jóindulatú elváltozást mutatott a szövettan, a műtét jól sikerült, teljesen panaszmentes vagyok. Ugyanakkor elkeserít, hogy vastag, ronda heggel gyógyult a seb, miközben a velem egy időben operált két másik betegnek jóformán alig lehet észrevenni. A körzeti orvosom azt mondta, ez előfordul, viseljem el. Nem gondolnám, hogy túlságosan hiú lennék, de nagyon zavar, nem merek csak magasnyakú pulóverben járni. Miért lett nekem ilyen ronda a hegem? Tudok valamit tenni?
Igen tud. Keresse fel az Önt operáló sebészt, nagy valószínűséggel ő megoldja a problémáját vagy útbaigazítja. Ha mégsem tenné, plasztikai sebész segíteni tud magán. A miértre az ún. keloidos hajlam adja a választ: az emberek néhány százaléka rendelkezik ezzel a nem túl örömteli hajlammal, ami akár egy komolyabb hétköznapi sérülés esetén is azt okozhatja, hogy vastag heggel gyógyul egy seb.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Évek óta ellenőrzésre hívogatnak 1,5 cm-s "hideg" göböm miatt. Kétszer is megnyugtató eredményű volt a citológiai vizsgálat. Ugyanakkor semmilyen gyógyszeres kezelést nem adnak. Az orvos kitért a válasz elől, amikor legutóbb megkérdeztem, mire számítsak. Õszintén szólva nagyon unom már ezt a bizonytalanságot, szeretném ha megműtenének, amire viszont azt válaszolta az orvosom, hogy ahhoz kicsi a göb? Mit tegyek?
Először is próbáljon megnyugodni. Kétszer is negatív volt a citológiai lelete, a göbe nem nőtt az eltelt évek alatt. Tehát a nyugtalanságra semmilyen okot adó onkológiai ok nincsen. Másrészről viszont meg kellene barátkozni azzal a gondolattal, hogy akár egy szemölcs vagy anyajegy, göbe valószínűleg élete végéig ott marad, hacsak nem távolítják el. Panaszt nem okozó, nem növekedő másfél cm-s göb esetén általában nem szoktak műtétet javasolni. Az egyetlen kivétel, ha valakit nem sikerül megnyugtatni, és a műtét elmaradása esetén a göb által okozott stressz több kárt tesz, mint amennyi egy bizonyos szempontból indokolatlan pajzsmirigy-műtét szövődményének rizikója.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A családban mindenkinek golyvája van, édesanyámat 30 éve megműtötték emiatt. Õ azóta rekedt, és a mai napig bánja, hogy hagyta magát megoperáltatni. Ötvenöt éves koromra nekem is panaszt okoz a lassan növekedő golyvám. Az orvos azt állapította meg, hogy a légcsövemet felére beszűkíti a golyva, és műtétet javasolt. Nem értem, miért nem ad valamilyen gyógyszert, miért akar mindjárt műtétet végeztetni?
Vannak helyzetek, amikor eltér még a specialisták véleménye is arról, hogy miszerint kell egy beteget kezelni. Ön azonban valószínű, hogy nem találna orvost, aki mást javasolna, mint az Önt kezelő kolléga. Biztosan hatékony gyógyszer ugyanis nincs a pajzsmirigy-göbökre. Vannak állapotok, amikor ennek ellenére az orvosok egy része gyógyszerrel próbálkozik. De egy olyan nagyságú golyva, mely a légcsövet felére szűkíti, egyértelműen műtéttel kezelhető csak biztonságosan. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egy jónevű sebész végzett nálam pajzsmirigy-műtétet göb miatt egy éve. A műtétnél a hangszalagot ellátó ideg megsérült, azóta is rekedt a hangom. Ezek után kiderült, hogy ez a sebész nem is számít pajzsmirigy specialistának. Most megint pajzsmirigy-műtétet kell végezni nálam, mert az első műtét előtt a másik oldalon is meglévő göböm nagyon sokat nőtt, és újra fulladok. Nagyon félek, hogy még egyszer úgy járok mint az első műtétnél.
Olyan esetben, amikor a féloldali hangszalag megbénult és az ép hangszalag oldalán pajzsmirigy-műtétet kell végezni, egyértelmű, hogy pajzsmirigy sebészetben nagy gyakorlattal rendelkező orvos kell elvégezze a műtétet. Az Önnél a kivizsgálást végző endokrinológustól (belgyógyásztól) kérdezze meg, hogy kit ajánl Önnek.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A citológiai vizsgálat alapján jóindulatúnak minősített "hideg" göböt találtak nálam. Elrákosodhat egy ilyen göb?
Semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezünk, ami egy eredetileg jóindulatú göb elrákosodását támasztaná alá. Tehát a válaszunk egyértelmű nem.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egyik ismerősömnél két éve egy citológiai vizsgálat alapján jóindulatúnak minősített "hideg" göböt megműtöttek és a szövettani vizsgálat rosszindulatúságot igazolt. Egy hónapja nálam is találtak egy göböt, a citológia nálam is megnyugtató eredményt mutatott. De az ismerősömmel történtek miatt egyáltalán nem vagyok nyugodt. Milyen gyakran téved a citológus?
Két részre kell választani a problémát. Az első kérdés az, hogy milyen gyakran fordul elő, hogy jóindulatúnak minősítik a citológiai vizsgálat eredményét, és utóbb a szövettani vizsgálat mégis rosszindulatúságot igazol pajzsmirigy göb esetében. Ez a helyzet Magyarországon körülbelül minden 500-2000. esetben fordul elő, attól függően, hogy mennyire gyakorlott a mintavételt és a citológiai vizsgálatot végző orvos. A második, hogy ki követheti el a hibát: a hiba az esetek 2/3-ában a mintavételnél (nem sikerül megfelelő számú sejtet nyerni vagy nem a kóros részből történik a mintavétel) és 1/3-ban a mikroszkópos értékelésnél fordul elő. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A panaszaim alapján elindult kivizsgálás végén "forró" göböt, autonom adenomát állapítottak meg nálam. Az orvos izotóp-kezelést javasolt. Teljesen kétségbe vagyok esve, egy 8 és egy 11 éves gyerekem van. Nem mondta meg, de hát gondolom ez azt jelenti, hogy rákom van. És gondolom, hogy ráadásul előrehaladott stádiumú rákom, mert ha nem az lenne, megműtenének. Tudom, hogy biztosat nem mondhatnak, de mégis milyen kilátásaim lehetnek?
Ön, rettenetes félreértésben van. Önnek jóindulatú pajzsmirigy betegsége van. A "forró" göbök gyakorlatilag minden esetben jóindulatú elváltozást jelentenek. A "forró" göb olyan göböt jelent, ami fokozottan vesz fel izotópot, éppen ez a sajátossága teszi lehetővé az izotóp-kezelést. Ezt éppen azért adják, mert ilyen esetben ezzel a veszélytelen kezeléssel elkerülhető a műtét. Tagadhatatlan, hogy az izotóp-kezelést daganatos pajzsmirigy-betegségekben is alkalmazzák, de ilyen esetben csak és kizárólag a műtét elvégzése után. Ez is azt bizonyítja, hogy kizárható, hogy Önnél rosszindulatú betegség miatt adnának izotóp-kezelést. Kizárt, hogy félelme megalapozott lenne. Épp ezért ne habozzon, ha a legcsekélyebb kétsége van még mindig, sürgősen menjen vissza az orvosához, mondja el neki is, amit nekünk megírt, hogy ő is megnyugtathassa - az orvosnak a beteg kérése esetén kötelessége a teljes igazság feltárása, de hát az Ön esetében egyszerűen nincs mit elhallgatni!
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Többgöbös golyva miatt a bal oldali pajzsmirigyem egészét, a jobb oldalinak egyharmadát eltávolította sebész. A bal oldali pajzsmirigyemben a szövettani vizsgálatnál egy 1 cm-nél kisebb egygócú, egészben eltávolított papilláris rákot találtak. A kezelőorvosom onkológushoz irányított, aki azt mondta ne foglalkozzam ezzel, és azt írta véleményként, hogy onkológiai teendő nincsen. Beküldtem a férjemet is, állítólag neki is ezt mondta. De nagyon félek, mert édesapám rákos betegségben halt meg, az orvos nem mondta meg neki és a anyukám lelkére kötötte, hogy ő se mondja meg. Fél évvel később meghalt édesapám. Szóval azóta állandóan ez jár a fejemben.
Az Ön példája is azt támasztja alá, hogy felnőtt embert, teljesen fel kell világosítani betegsége természetéről, mert ha nem ezt teszik, akkor egy generációval később is káros hatásai lehetnek a mellébeszélésnek. Az Ön esetében mind a jogi vonatkozás (beszámítható, cselekvőképes felnőtt magyar állampolgárt kötelező az orvosnak felvilágosítani, másként csak a beteg dönthet, ha azt kéri az orvostól, hogy általa kijelölt embert tájékoztasson), mind a szakmai vonatkozás miatt meg kell nyugodjon. A szakmai válasz ugyanis az, hogy az Önnek pontosan olyan életkilátásai vannak, mintha nem lett volna a pajzsmirigyében az 1 cm-s papilláris rákos góc. (Mind a mérethatár, mind a szövettani szerkezet nagyon lényeges.) Részletekről ide kattintva olvashat.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Papilláris rák miatt 2 éve megműtöttek és sugárkezelést is kaptam. Több orvos is azt mondta, hogy meg fogok gyógyulni, de nagyon nehéz ezt elhinni. 3 havonként, néha gyakrabban rendelnek vissza ellenőrzésre. Minden alkalommal rettegek attól, hogy találnak valamit, azonkívül furcsának tűnik, hogy miért hívogatnak 3 havonta, ha olyan jók az esélyeim.
Az Ön betegségénél a ma elfogadott gondozási gyakorlatról itt olvashat. Ha orvosa eszerint jár el, akkor minden oka megvan arra, hogy gyógyulásban reménykedjen. Annak oka, hogy Önt az Ön konkrét esetében 5 évig indokolt hathavonkénti ellenőrzésnél gyakrabban kontrollálják, nem világos. Valószínű arról lehet szó, hogy az Önt gondozó kórházban minden daganatos betegnél elvégzik a 3 havonkénti ellenőrzést – azoknál is, akiknek nagyon rosszak a kilátásai, és azoknál is (így Önnél is), akiknek minden esélyük megvan a teljes gyógyulásra. Ha ez áll a háttérben, ez egy rossz gyakorlat, mert ahogy a szükségesnél ritkább ellenőrzés, úgy az indokoltnál gyakoribb kontroll is ártalmára van az embernek (az egyik esetben testi, a másik esetben „csak” lelki ártalom éri). Azt tanácsoljuk, kérdezze meg az Önt gondozó orvost, hogy miért kell Önt háromhavonta ellenőrizni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Rosszindulatú pajzsmirigy-daganat miatt műtöttek 14 évvel ezelőtt. Azt mondták, hogy gyógyultnak tekinthető az állapotom, és tényleg teljesen jól is érzem magam, minden probléma nélkül tudom szedni a gyógyszert. Azt szeretném tudni, hogy örökölheti-e valamelyik gyerekem a pajzsmirigy-rákot?
A pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedései közül egy speciális és ritka fajta örökölhető. Ez a medulláris pajzsmirigy rák familiáris (családi) típusa. Akinél medulláris pajzsmirigy rák igazolódott szövettanilag, annál manapság genetikai vizsgálatot végeznek, mellyel egyértelműen tisztázható, hogy örökletes formáról van-e szó az adott esetben. Ha véletlenül ez a fajta daganata volt Önnek, akkor célszerű felkeresni pajzsmirigy szakembert, aki megfelelő szakemberhez irányítja Önt. Ha más típusú daganata volt Önnek (papilláris vagy follikuláris vagy Hürthle-sejtes típusú), akkor kizárható, hogy ezt átörökíthette a gyerekeire.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Follikuláris típusú pajzsmirigy rák miatt operáltak 3 évvel ezelőtt. Kiegészítő izotóp-kezelést is kaptam. A legutóbbi ellenőrzésen kiderült, hogy áttét alakult ki a tüdőben. Az orvos azt javasolta, hogy az áttétet operáltassam ki, már időpontot is kaptam a sebészetre. Õszintén szólva engem teljesen összetört ez a dolog, és nem nagyon látom értelmét, hogy újabb műtétnek tegyem ki magam. Gondolom, nem mondják meg, milyen kilátásaim vannak, de van-e egyáltalán értelme a műtétnek?
Az Önt kezelő orvostól kérdezze meg, milyen kilátásai vannak. Látatlanban annyit azért el kell mondani, hogy amennyiben nem végezteti el a műtétet, az életét kockáztatja. Ezzel szemben, ha beleegyezik a műtétbe, abban az esetben teljes gyógyulásra is több-tíz százalékos nagyságrendben lehetnek esélyei.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
36 éves vagyok. Papilláris pajzsmirigy-rák miatt 5 hónapja végeztek nálam műtétet, kiegészítő izotóp-kezelést is kaptam. Az izotóp-kezelést végző orvos, a sebész és az endokrinológus is egymástól függetlenül azt mondták, hogy 90%-nál nagyobb az esélyem arra, hogy meg fogok gyógyulni. Félév után visszamentem dolgozni, ahol nem tudtam eltitkolni a betegségemet. Elég kiborító a kolléganőim sajnálkozó együttérzése, ennél már csak az volt rosszabb, amikor az üzemorvos azt javasolta, hogy százalékoltassam le magam a pajzsmirigy betegségem miatt. Mit tegyek?
A legrosszabb megoldások közé tartozna, ha megfogadná az üzemorvos tanácsát. Önnek minden esélye megvan arra, hogy teljes és korlátozás nélküli életet fog tudni élni. Erre nézve esélyei egyértelműen jobbak, mintha egy banális enyhe magas vérnyomás betegsége vagy - hogy egy másik szintén nagyon gyakori példával éljünk -krónikus légcsőhurutja lenne. Ha az emberi butaság vagy a tolakodó együttérzés miatt a munkahelyén nem tudná elviselni a légkört, akkor elképzelhető, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha keresne egy másik munkahelyet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
10 napja műtöttek pajzsmirigy daganat gyanú miatt. A műtét közbeni szövettani vizsgálat nem utalt rosszindulatúságra. 5 napja hazaengedtek azzal, hogy nincs semmi probléma, négy hét múlva jelentkezzek ellenőrzésre. Teljesen jól voltam, felszabadultam a több hétig tartó bitzonytalan rettegés alól, hogy rákom van. Ma délután viszont táviratot kaptam a kórházból, hogy jelentkezzek ismét a sebészeten. Berohantam a sebészetre, ahol azt mondta a sebész, hogy újabb műtétet kell végezni, mert a szövettani vizsgálat papilláris rákot mutatott. Azóta se tértem egészen magamhoz, azt se tudom mit kérdeztem, azt meg végképp nem, hogy a sebész miket válaszolgatott. Mi ez az "egész"?
A műtét közbeni fagyasztásos gyors szövettani vizsgálatnál az elváltozásnak csak igen kis része alapján mond véleményt a szövettanász. Valószínűleg Önnél nem a daganatos részt nézték meg. Ez kb. 1-2%-os gyakorisággal fordul elő, tehát meglehetősen ritka helyzet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az emberi szervezet legjobb indulatú, rosszindulatúnak nevezett daganatáról van szó, ahol rendkívül jó esélyei vannak az embernek a teljes gyógyulásra. 
Kérem, olvassa el itt kattintva a betegtájékoztató idevonatkozó részét.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Több mint másfél éve egy két cm-s pajzsmirigy-göböt találtak nálam. Azóta háromhavonként rendelnek vissza ellenőrzésre, minden alkalommal (eddig 7) pajzsmirigy-hormon-meghatározást (eddig mindig a normális határokon belül voltak az értékeim), majdnem minden alkalommal ultrahang-vizsgálatot (eddig 5-öt), minden második alkalommal izotóp-vizsgálatot (eddig 3-at) végeztek. Gondolom, nem sokat érnek ezek a vizsgálatok, ha ilyen gyakran kell ismételgetni, ráadásul egyszerre minden vizsgálatot nem is tudnak elvégezni, ezért egy-egy ellenőrzés két, de volt már, hogy három napomat vette el. Nem lehetne valamilyen jobb műszerrel és ritkábban nézni a göbömet?
Nehéz egyértelmű választ adni a kérdésére. Két lehetőség van. Igen kivételes esetben képzelhető csak el, hogy ilyen gyakori ellenőrzést tenne indokolttá egy két cm-s göb olyan embernél, akinek normális a pajzsmirigy-működése. (Jelen sorok írója 30.000 betegből egynél sem találkozott még ilyen kivételes esettel...) Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy van-e valamilyen speciális oka a gyakori kontrolloknak. Ha nincs, akkor nehezen elfogadható ez a gyakorlat, hiszen az indokoltnál gyakoribb ellenőrzés épp úgy árt a betegnek, mint az indokoltnál ritkább, nem beszélve arról, hogy az ideje a betegnek épp úgy drága, mint az orvosnak.  
Konkrét kérdésére a válasz az, hogy a göbös golyva ellenőrzése során abban vita van a szakemberek között, hogy mi a legjobb módszer, de senki se szokott az izotóp- és az ultrahang-vizsgálaton kívül más képalkotó eljárást végeztetni ilyen esetben.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Nemrégiben állapították meg, hogy pajzsmirigy göböm van. A citológiai vizsgálat eredménye nem volt egészen megnyugtató, az orvos azt mondta, hogy nagy a valószínűsége, hogy jóindulatú elváltozás áll fenn. Azt tanácsolta, hogy szedjek fél évig l-tiroxin hatóanyagú gyógyszert, ami a pajzsmirigy növekedését befolyásoló TSH hormont visszaszorítja. Ha a göböm ennek hatására megkisebbedik, akkor teljesen megnyugodhatom, mert egész biztos, hogy jóindulatú a megkisebbíthető göb. Elfelejtettem neki szólni, hogy csontritkulásom is van. Szedhetem így a gyógyszert?
Erre csak a kezelő orvosa adhat megfelelő választ. Ha a csontritkulást csak laboratóriumi vizsgálattal mutatták ki, akkor valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy fél évig szedje a javasolt gyógyszert. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
A barátnőmnek pár éve sikeresen kezelték a golyváját Metothyrin nevű gyógyszerrel. Lehet, hogy butaságot csináltam, de mikor nekem is megvastagodott a nyakam, akkor a háziorvos javasolta pajzsmirigy-vizsgálatra nem mentem el, hanem minden nap bevettem a barátnőm korábbról maradt gyógyszeréből. Nekem azonban nem használt, még jobban megvastagodott a nyakam azalatt a 3 hét alatt, amióta a gyógyszert szedem. Kérem, ne mondják, hogy butaságot csináltam (azt én is sejtem), de mondják meg mit tegyek, nekem miért nem használt a gyógyszer. A háziorvosomhoz nem merek visszamenni.
Mivel kérte, így nem mondjuk, hogy butaságot csinált... Szerencsére a pajzsmirigyben semmilyen visszafordíthatatlan károsodást nem okozhatott 3 hét indokolatlan és felesleges gyógyszer szedés. A barátnőjének valószínűleg egészen más pajzsmirigy betegsége volt mint Önnek. Ezt a gyógyszert pajzsmirigy-túlműködésre szokták adni, aminek tüneteit, közte a pajzsmirigy megnagyobbodását is, visszafejlesztheti a gyógyszer. De ha nincs túlműködése valakinek, és így kezdi el szedni ezt a gyógyszert, az törvényszerűen a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. Hagyja abba a gyógyszer szedését, és ha megvan még a beutalója, akkor keresse fel a pajzsmirigy-rendelést. Ha nincs meg a beutaló, akkor másikat kell kérnie. Az orvosnak azonban meg kell mondani, mit csinált. Ha ugyanis nem tudja ezt, akkor nagyon könnyen lehet, hogy nem fogja tudni megfelelően kezelni Önt.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Olvastam róla egy speciális tápszer segíthet a daganatos betegeknek. Nekem papilláris pajzsmirigyrákot állapítottak meg, s túl vagyok a kiegészítő izotóp-kezelésen. Az orvosom szerint meg fogok gyógyulni. Van-e értelme valameilyen speciális étrendnek?
Az Ön betegségénél nincs semmilyen adat arra, hogy ennek jelentősége lenne. Bizonyos értelemben talán árthat is. Egyszerűen azért, mert ahhoz, hogy Ön egészséges legyen nemcsak az orvosok munkájára van szükség, hanem arra is, hogy Önnek ne legyen betegségtudata. Tapasztalaim szerint minden olyan (pót)cselekvés, ami a betegség felé fordítja a figyelmet, távolabb viszi Önt attól, hogy belül, szubjektíve is egészségesnek érezze magát.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyermeket szeretnék vállalni. Most hagytam abba egy év kezelés után a gyógyszert, melyet pajzsmirigy-túlműködésem miatt szedtem. Okozhat-e problémát a gyermekemre nézve ez a tény?
Az a tény, hogy korábban gyógyszert szedett pajzsmirigy-túlműködésre, semmilyen ártalmas hatással nincsen. Ugyanakkor a terhesség alatt, annak első harmadában nagyobb az esélye a túlműködés kiújulásának. Ha ez bekövetkezne, természetesen nem lenne öröm, de minden esélye meglesz ez esetben is arra, hogy egészséges gyereket szüljön. Ha most normális a hormon-szintje, akkor nem jelenthet akadályt a gyerekvállalás szempontjából az a tény, hogy korábban pajzsmirigy-túlműködése volt. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy amint terhes lesz, akár van panasza, akár nincs, keresse fel kezelőorvosát, mert a terhessége alatt a pajzsmirigy működés gyakrabban ellenőrzendő.
  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 hónapja kezelnek pajzsmirigy-túlműködés miatt. Tegnap derült ki, hogy 8 hetes terhes vagyok. A kezelőorvosommal még nem tudtam beszélni, de nagyon félek, hogy a babának valami baja lesz, mert a nőgyógyász azt mondta, hogy azt a gyógyszert, amit most szedek nem szedhetem terhesség alatt. Lehet-e attól baja a babának, hogy 8 hetes koráig szedtem a gyógyszert? El kell-e vetetnem a gyereket?
Mindkét kérdésre határozott NEM a válasz. A terhesség 3. hónapja előtt még nem fejlődik ki a magzati pajzsmirigy. Azt követően valóban a methimazol hatóanyagú gyógyszer helyett a propyl-thiouracil hatóanyagú gyógyszerre kell áttérni, mert ez olyan csekély mértékben jut át a magzatba, ami nem gátolja a magzati pajzsmirigy normális működését. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
Teljesen egészséges kislányom született két hete. Engem csökkent pajzsmirigy-működés miatt pajzsmirigy hormonnal kezelnek már öt éve. Anyósom, mikor meghallotta, hogy a szoptatás alatt nem hagytam eddig abba a gyógyszer szedését, mindenfélének elmondott. Árthat a kislányomnak, ha szedem a gyógyszert?
Nem. A gyereknek az árthat, ha az indokolt pajzsmirigy-hormon kezelést abbahagyja! Ön felnőtt ember, és a kislányáért elsősorban Ön felelős, nem szabad az orvos utasításával ellenkezően eljárni, mert azzal a saját és a kislánya egészségét egyszerre teszi kockára.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működés miatt kezelnek 16 éves korom óta. 2 éve terhes lettem, és orvosi javaslatra abbahagytam a gyógyszert. Nem tudom ettől-e, de 4 héttel később elvetéltem. Most megint terhes vagyok, és ugyanaz az orvos azt mondta a gyógyszert nem szabad szednem. Kérdeztem elvetélhetek-e. Azt mondta erre, hogy inkább legyen még egy vetélésem mint, hogy a gyerek valami betegséggel szülessen. Most gondoltam először ebbe igazán bele: lehet, hogy én nekem sosem lesz gyerekem? 
A gyógyszert abba ne hagyja! Keressen fel egy pajzsmirigy-specialistát minél előbb. Az az orvos, akiről beszélt, ugyanis egyértelműen tévedett: a csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen tökéletesen normalizálható állapot, a gyermekre semmilyen ártalma sem lehet az Ön által megfelelő adagban szedett pajzsmirigy-hormon készítmény. Ha viszont abbahagyja, akkor nagyon könnyen lehet, hogy elvetél, vagy ha még sem, épp akkor lehet, hogy a gyereke nem lesz egészséges.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Évek óta fennáll 2,5 cm-s pajzsmirigy-göböm. Gyereket szeretnénk vállalni. Okozhat-e a göb problémát tehesség alatt?
A pajzsmirigy-göbök egy része a terhesség első két harmadában viszonylag jelentős mértékben megnő, és ez adott esetben a terhesség második harmadában műtét elvégzését is indokolttá teheti. Nem tudjuk megjósolni előre, hogy ez kinél következik be. Az orvosok egy része emiatt - bizonyos göb-nagyság - felett terhesség előtt műtétet javasol. Amennyiben nem történik pajzsmirigy-műtét, a terhesség alatt gyakoribb ellenőrzésre lesz szükség. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
Két évvel ezelőtt Basedow-kórom volt, egy évig szedtem Metothyrint emiatt. Azóta problémám nem volt a pajzsmiriggyel, a terheség alatti ellenőrzés is megnyugtató volt. Most 10. hetes terhes vagyok, és az orvos olyan multivitamint írt fel, ami 150 microgram jodidot tartalmaz. Bevehetem-e?
Nem egységes az orvosok álláspontja ebben a kérdésben. Mi magunk ilyen esetben a pajzsmirigy-nagyságot is figyelembe vesszük, és jódot tartalmazó vitamin-készítmény használatát csak gyakori pajzsmirigy-ellenőrzés vállalása mellett tartjuk elfogadhatónak.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Érdemes-e a jódozott sót használni?
A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a jódhiányt egyelőre csak mérsékelni lehet ezzel. Ugyanis a legtöbb félkész termék (hús, tejben, kenyér, tészta stb. ) nem jódozott só felhasználásával készül, s a köztkeztetésben sem jellemző a jódozott só használata.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van-e olyan állapot, amikor a jódozott sót nem szabad használni?
A jódozott sót annak jódtartalma miatt bármilyen állapotban lehet használni. (Ugyanakkor vannak olyan egyéb betegségek, amikor a konyhasó fogyasztásának minimalizálása javasolt: magasvérnyomás, vesebetegség, szív-érrendszeri betegség jelentik azokat betegségeket, melyek egy részénél a konyhasó fogyasztás visszaszorítása része a kezelésnek. De ebben az esetben a konyhasóban lévő nátrium bevitelének a csökkentése a lényeges.)
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
A kezelőorvosom tablettás formában napi 100 microgram jodid bevitelét tanácsolta. Én jódra allergiás vagyok, ezért nem merem bevenni a jodid-tartalmú tablettát. Mi a véleményük?
Nyugodtan állítható, hogy a jódhiány megelőzésére adott jodidra az Ön által is javasolt adagban allergia nincs, nem lehetséges. Ilyen esetben ugyanis a normál táplálkozásnál is mindennap bevitt formában és nagyságrendben kap az ember jodidot. Ezzel szemben a kontrasztanyagos vizsgálatnál vagy fertőtlenítő kezelés céljából adott jód-tartalmú gyógyszerek esetében - melyekre nem ritka az allergia - eltérő a kémiai szerkezet és a bevitt mennyiség is.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Édesanyámnak pajzsmirigy-túlműködése volt korábban, őt eltiltották jódtartalmú készítmények használatától. Úgy tudom, hogy létezik családi hajlam a pajzsmirigy-túlműködésre. Ezért kérdezem, hogy a háziorvosom által nekem javasolt jodid tablettát használhatom-e vagy sem?
Kérdésére egyértelmű választ adni nem tudunk.  Az a valószínűbb, hogy semmilyen ártalmára nem lesz a szokásos adagolás (napi 100-200 microgram) esetén a jodid használata. Ugyanakkor érdemesnek tűnik pajzsmirigy-vizsgálatot végezni, amely során tisztázható, hogy nincs-e olyan állapot, ami a jodid használatát ellenjavallná.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Svájcban élő rokonomtól azt hallottam, hogy korábban ott is nagyon gyakori volt a pajzsmirigy-betegség. A jódozott só bevezetése után viszont drasztikusan lecsökkent a göbös pajzsmirigy-megbetegedések száma. Ha ez igaz, akkor miért mondta a kezelőorvosom, hogy teljesen mindegy, hogy jódozott sót használok-e vagy sem?
A jódozott só alkalmas lehet arra, hogy a pajzsmirigy-betegségek előfordulását számottevően csökkentse. Ennek három feltétele lenne: kizárólag jódozott sót szabadna árusítani, használni (az élelmiszeriparban előállított félkész termékek esetében is), a jódozott sóban stabil, nehezen bomló formában kellene a jodidnak lennie, végül pedig megfelelő, hatékony adagban kellene a jódozott sónak a jodidot tartalmaznia. Gyakorlatilag egyik feltétel sem biztosított Magyarországon (a miértre elfogadható választ a problémáért felelős népegészségügyi vezetéstől kellene kapnia Önnek is, nekünk is...), és így sajnos többé-kevésbé egyet kell értsünk kezelőorvosával.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-nagyobbodás miatt jódkészítményt szedek évek óta. Terhesség alatt szabad-e folytatnom a kezelést?
Egyértelműen igennel kell válaszolni. Terhesség és szoptatás időszakában azoknak is javasolni szoktuk a jódbevitelt, akiknél nem áll fenn pajzsmirigy-nagyobbodás, mivel a Magyarország közel egészét jellemző jódhiány a magzat fejlődése számára kedvezőtlen hatással lehet.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 

PAJZSMIRIGY
TÁJÉKOZTATÓ

© 2015 MEDI-CITO