BETEGEKNEK
 
KÉRDEZZ-FELELEK
A jódhiányról
Terhesség
Túlműködés
Alulműködés
Göbös golyva
 
TÁBLÁZATOK
LETÖLTÉS
KÉPTÁR


PAJZSMIRIGY TÁJÉKOZTATÓ HONLAP

Betegtájékoztatás

Kérdezz felelek - A pajzsmirigy-alulműködésről

 

 
általános kérdések
újonnan megállapított pajzsmirigy-alulműködés
gyógyszeres kezelés közben előforduló problémák
terhesség, szoptatás, gyerekvállalás
egyéb kérdések
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Édesanyámnak csökkent pajzsmirigy-működése van. Az orvos tanácsára nálam is pajzsmirigy-vizsgálatot végeztek. A vizsgálatok alapján a pajzsmirigy-működésem normálisnak bizonyult, de az ultrahang-vizsgálat és az anti-TPO vizsgálat alapján az orvos azt mondta, hogy egyértelműen nagyobb hajlamom van a csökkent pajzsmirigy-működés kialakulására. Meg tudom ezt valamilyen módon előzni, mit kell tennem?
Mai tudásunk szerint arra hajlamos ember nem tudja megelőzni a csökkent pajzsmirigy-működés kialakulását. Teendő ilyen esetben az, hogy élethossziglan évente (terhesség esetén soron kívül) megnézeti a pajzsmirigy-működést. Ha eszerint jár el, gyakorlatilag kizárható, hogy még ha kialakul is a betegség, bármikor panaszt okozhatna Önnek.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kolléganőm azt mondta, hogy ismer egy természetgyógyászt, aki természetgyógyászati módszerrel tudja kezelni a csökkent pajzsmirigy-működést, és a pajzsmirigy-hormont ki tudja váltani valami mással. Lehetséges ez?
Nem tudunk olyan kezelésről, ami a csökkent pajzsmirigy-működésre adott pajzsmirigy-hormon kezelést kiválthatná. Azonkívül több mint kétséges, hogy a pajzsmirigy hormon készítmény kiváltásának bármilyen értelme lehetne. A pajzsmirigy-hormon készítmény ugyanazt, nem hasonlót vagy serkentőt, hanem ugyanazt tartalmazza, mint amit az ember pajzsmirigye termel. Azaz ennél jobbat maga a jóisten se tudott kitalálni...
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
Lehet-e alkoholt fogyasztani a pajzsmirigy-alulműködés miatt szedett gyógyszerrel?
Lehet. A gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsmirigy-működéssel ilyen értelemben is teljes élet élhető.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
Két vetélésem is volt, mire rájöttek, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van. Azután gyógyszert adtak a betegségre, és már két felnőtt gyerekem van. A lányom most megy férjhez. Szeretném megtudni, hogy örökölhető-e ez a betegség?
A lányának egyértelműen nagyobb az esélye arra, hogy nála is kialakul ez a betegség, mint olyannak, akinek nem fordult elő a családjában pajzsmirigy-betegség. Fiataloknál nincsen olyan jel vagy tünet, aminek hiánya kizárná a betegség lehetőségét. Egyértelműen azt tudjuk tanácsolni, hogy a lánya végeztessen pajzsmirigy-vizsgálatot, amivel a betegség lehetősége igazolható vagy kizárható.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
Pajzsmirigy-alulműködés miatt kezelnek egy éve. Most súlyos vérszegénységet állapítottak meg nálam. Okozhatja-e a gyógyszer?
A gyógyszer nem okozhatja. De a vérszegénységnek van egy olyan formája, amely társbetegségként gyakrabban fordul elő autoimmun eredetű (tehát nem műtét vagy izotóp-kezelés okozta) alulműködés mellett. Vérvétellel meghatározható, hog Önnél ilyen vagy más típusú vérszegénység áll-e fenn. Tehát még egyszer: nem a gyógyszer, nem is a pajzsmirigy-betegség okozhatja a panaszát, de társbetegség lehetősége nem zárható ki.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
Alig eszem, mégis sokat híztam, fáradékonyabb lettem. A vizsgálatok után az orvos azt mondta, hogy csökkent pajzsmirigy-működés alakult ki nálam. Gyógyszert is felírt (levo-tiroxin hatóanyagút). Itthon megnéztem a vér-eredményeket, és azt láttam, hogy a TSH-szintem nagyon magas lett. Az orvos tévedett volna vagy én értettem félre, hogy mi a betegségem?
Egyik sem. A TSH-vizsgálat a leggyakrabban elvégzett vizsgálat a pajzsmirigy működés megítélésére. Ugyanakkor ez a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy által termelt hormon, mely éppen ellentétes eltérést szokott mutatni, mint amilyen a pajzsmirigy működése. Tehát a TSH csökkent pajzsmirigy-működés esetén magas, fokozott pajzsmirigy-működés esetén alacsony.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
20 kg-ot híztam 3-4 év alatt. Most kiderült, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van. Az orvos szerint ez okozta a hízásomat, és gyógyszert írt fel. Le fogok tudni fogyni?
Kizárólag Önön múlik, hogy ez sikerül-e vagy sem. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ehhez nem mindig elegendő az, hogy normalizálódjon a csökkent pajzsmirigy-működés, szükséges az étrenden és az életmódon is változtatnia. Azokat a kilókat, amiket a csökkent pajzsmirigy-működés miatt szedett fel, ha erőfeszítés árán is, de könnyebben le lehet adni, mintha "csak úgy" hízott volna meg az ember.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Általános kivizsgálás során a TSH-szintem 10,5 mIU/l értéket mutatott. Semmilyen panaszom sincsen, az orvos azonban gyógyszert írt fel. Ráadásul azt mondta, hogy lehet, hogy életem végéig kell szedni a gyógyszert. Teljesen kétségbe vagyok esve. Még csak 23 éves vagyok, és rettegek, hogy mit okoz nálam egy hormon-tartalmú gyógyszer, ha egész életemen át szedem vagy ha nem szedem, akkor mit okoz a betegség.
Két mondatban biztos nehéz lesz Önt megnyugtatni, ezért azt tanácsolom, hogy olvassa el a betegtájékozató ide vonatkozó részét. Kérdésének első felére az a válasz, hogy még tüneteket nem okozó stádiumban ismerték fel a csökkent pajzsmirigy-működést Önnél. A hormon-eltérés mértéke azonban indokolttá teszi a gyógyszeres kezelés beállítását, mert ebben a stádiumban is pl. csökken a fogamzóképesség, kevesebbet bír az ember, emelkedik a vérzsír érték, megnagyobbodhat a pajzsmirigy. Másrészt azt tudom mondani, hogy a csökkent pajzsmirigy-működés tökéletesen normalizálható, a gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsmirigy-működéssel abszolút teljes és korlátozás nélküli életet fog élni. Bármilyen fizikai, szellemi teljesítményre képes lesz, annyi egészséges gyereket fog szülni, mintha nem lenne ez a betegsége. Ennek egyetlen feltétele, hogy az orvos által javasolt adagban szedje a gyógyszert, és az előírt ellenőrzéseket betartsa.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Az orvos azt mondta, hogy panaszaimat (hízás, fáradékonyság, hajhullás, székrekedés) a most kiderült csökkent pajzsmirigy-működés okozta. A rendelésén két nővér is benn volt, így szégyelltem elmondani, ami pedig a legaggasztóbb számomra: egy éve egyre kevésbé kívánom a házaséletet, sőt az utóbbi két hónapban hiába is kívánnám, impotens lettem. Ezt is a csökkent pajzsmirigy-működés okozza?
Igen, ha korábban ilyen panasza nem volt, egyértelműen a csökkent pajzsmirigy-működés felelős ezekért a tünetekért is. A pajzsmirigy-működés normalizálódása után mind a szexuális vágy, mind a szexuális képesség teljes helyreállása várható.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
A lányomnak csökkent pajzsmirigy-működés miatt kell gyógyszert szedni. Most volt az esküvője és nászútra három hétre külföldre utaztak a férjével. Reggel felhívott, mert kiderült, hogy itthon hagyta a gyógyszerét. Mit csináljon?
Ha újra telefonál a lánya, nyugtassa meg. Még olyanoknál is, akiknél teljesen leáll a pajzsmirigy-működés és csak a gyógyszer biztosítja a normális pajzsmirigy-működést, csak a gyógyszer elhagyása után 2,5-3 héttel jelentkeznek először a csökkent pajzsmirigy tünetei. Tehát nagy valószínűséggel semmi tünetet sem fog tapasztalni a lánya, ha három hétig nem szedi a gyógyszert. Ugyanakkor a reflexei lassúbbá válhatnak, ezért autót nem vezethet most.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg nálam 4 hónapja. Napi 1 tabletta 50 microgramos levo-tiroxin hatóanyagú gyógyszert írt fel az orvos, amit rendszeresen minden nap bevettem. Ugyanakkor nem érzem magam négy hónap után sem jobban és a múlt heti első ellenőrzésen a TSH-szintem még magasabb lett, mint a kezelés előtt? Hogyan lehet ez ?
Valószínűleg Önnél a csökkent pajzsmirigy-működést nagyon korán ismerték fel, abban a stádiumban, amikor éppen kialakulóban van a csökkent pajzsmirigy-működés. Ilyenkor a gyógyszer beállítása után két, ellentétes folyamat zajlik. Az egyik azzal jár, hogy egyre kevesebb hormont termel a pajzsmirigye, a másik, ezzel ellentétes, hogy a gyógyszer emeli a hormon-szinteket. Átmenetileg (ez félévnél nem szokott hosszabb ideig tartani) Önnél az első folyamat az erősebb. A gyógyszer-adag emelése után azt fogja tapasztalni, hogy az ellenőrzések során a pajzsmirigy-működés normalizálódni fog.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg fél éve nálam. Akkor végeztek anti-TPO vizsgálatot, és magas lett az eredmény. Most már a pajzsmirigy-hormon szintek normális tartományban vannak, az ismételt anti-TPO vizsgálat viszont még magasabb értéket mutatott. Õszintén szólva nem tudom, mi ez a vizsgálat, és azt sem, hogy mit jelent a rosszabbodás.
Az anti-TPO vizsgálat a pajzsmirigy peroxidáz (angolul thyroid peroxidase, innen a rövidítés) ellen a szervezet által termelt ellenanyagot jelenti. Ez a csökkent pajzsmirigy működés okát jelentő autoimmun folyamatot jelzi. Az, hogy rosszabb értéket kaptak a második vizsgálatnál, azt jelenti, hogy az autoimmun folyamat változatlanul aktív Önnél. Ez így lehet még évtizedekig is akár, de ez önmagában nem okoz panaszt. Ha a pajzsmirigy-hormon szintek normalizálódtak, akkor teljes és korlátozás nélküli életet fog élni e rendellenességgel függetlenül, hogy mikor mennyi az anti-TPO szintje. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Teljesen egészséges kislányom született két hete. Engem csökkent pajzsmirigy-működés miatt pajzsmirigy hormonnal kezelnek már öt éve. Anyósom, mikor meghallotta, hogy a szoptatás alatt nem hagytam eddig abba a gyógyszer szedését, mindenfélének elmondott. Árthat a kislányomnak, ha szedem a gyógyszert?
Nem. A gyereknek az árthat, ha az indokolt pajzsmirigy-hormon kezelést abbahagyja! Ön felnőtt ember, és a kislányáért elsősorban Ön felelős, nem szabad az orvos utasításával ellenkezően eljárni, mert azzal a saját és a kislánya egészségét egyszerre teszi kockára.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működés miatt kezelnek 16 éves korom óta. 2 éve terhes lettem, és orvosi javaslatra abbahagytam a gyógyszert. Nem tudom ettől-e, de 4 héttel később elvetéltem. Most megint terhes vagyok, és ugyanaz az orvos azt mondta a gyógyszert nem szabad szednem. Kérdeztem elvetélhetek-e. Azt mondta erre, hogy inkább legyen még egy vetélésem mint, hogy a gyerek valami betegséggel szülessen. Most gondoltam először ebbe igazán bele: lehet, hogy én nekem sosem lesz gyerekem? 
A gyógyszert abba ne hagyja! Keressen fel egy pajzsmirigy-specialistát minél előbb. Az az orvos, akiről beszélt, ugyanis egyértelműen tévedett: a csökkent pajzsmirigy-működés gyógyszeresen tökéletesen normalizálható állapot, a gyermekre semmilyen ártalma sem lehet az Ön által megfelelő adagban szedett pajzsmirigy-hormon készítmény. Ha viszont abbahagyja, akkor nagyon könnyen lehet, hogy elvetél, vagy ha még sem, épp akkor lehet, hogy a gyereke nem lesz egészséges.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 


elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Csökkent pajzsmirigy-működést állapítottak meg nálam fél éve. Az orvos azt mondta, hogy a gyógyszer szedése mellett a korábban is elég nagy pajzsmirigyem kisebbé válik. De nem ez történt, a pajzsmirigy működésem már teljesen normális, de a nyakam tovább vastagodott. Ugyanaz az orvos tegnap azt mondta, hogy meg kell műttetni a pajzsmirigyemet. Teljesen kétségbe vagyok esve, és az orvosra is dühös vagyok, megmondhatta volna már először is, hogy műtét lesz a vége.
Önnél igen ritka, peches helyzet fordult elő: a csökkent pajzsmirigy működés normalizálódása az érintettek túlnyomó többségénél azzal jár együtt, hogy a pajzsmirigyük megkisebbedik. Orvosa tehát egyáltalán nem akarta Önt becsapni. A pajzsmirigy-műtéttel kapcsolatban itt és itt olvashat részletes tájékoztatást. Bár persze sosem okoz örömet, ha műtétet kell valakinél elvégezni, mint a tájékoztatóban láthatja, a kétségbeesésre semmi oka sincsen. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Egy éve hiába panaszkodtam az orvosomnak, nem jött rá, hogy mi a bajom. Elmentem egy másikhoz, aki megállapította, hogy csökkent pajzsmirigy-működésem van, és lehet, hogy ez már régóta fennáll és ez okozta a legfőbb panaszomat, a hízást is. Lehet-e valamilyen támogatást vagy kártérítést kérni a biztosítótól? Nekem ugyanis több tízezer Ft-ot kellett költenem a hízás miatt az új ruhatáramra.
Az orvos, ahogy rendes emberhez illik, együtt érez a bajba jutottakkal. Kérdése, több mint érdekes. A biztosítónál sok sikerre azért ne számítson. Ha a szociális helyzete indokolja, az önkormányzattól kérhet támogatást.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Évek óta csökkent pajzsmirigy-működésre szedek gyógyszert. Teljesen egészségesnek érzem magam, az orvosom szerint is teljes életet fogok élni a betegséggel. Hivatásos katona szeretnék lenni. A katonaorvosi vizsgálat során azonban figyelmeztetett az orvos, hogy ne reménykedjem a felvételben, mivel rendszeres gyógyszerszedésre szoruló embert aligha tartanak alkalmasnak hivatásos tisztnek. Nem értem, és eléggé elkeserített, amit hallottam.
A hadsereg idevágó szabályzatát természetesen nem ismerjük. Ha létezik olyen passzus, ami alapján egy gyógyszeresen normalizált csökkent pajzsnmirigy működésű embert eltanácsolhatnak a hivatásos katonai pályától, akkor ez egy orvosszakmai szempontból elfogadhatatlan szituáció. Sajnos ötletünk nem sok van. Ha ismét sorozásra megy, vigyen magával az Önt kezelő orvostól szakvéleményt az állapotáról, illetve akkor kérdezzen rá a konkrét szabályzatra, amire hivatkozva Önt el akarják tanácsolni.
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 
Pajzsmirigy-műtétet végeztek nálam, amiután csökkent pajzsmirigy-működés alakult ki. Egyetemre jártam és egy idő után nem mentem el az orvoshoz, hanem magam határoztam meg a gyógyszer adagot. Teljesen jól éreztem magam, de két éve a biztonság kedvéért elmentem a korábbi pajzsmirigyes orvoshoz. A vérvételnél kiderült, hogy minden leletem arra utal, hogy túladagoltam a gyógyszert. A felére kellett csökkenteni a gyógyszeradagot, és egy éve már épp normálisak a leleteim (a felső határ közelében van az FT4, az alsó határ közelében a TSH). A baj csak az, hogy azóta (és ez már 2 éve tart!) híztam 10 kg-ot, fáradékonyabb és jóval lehangoltabb lettem. Mit tegyek?
Az igaz, hogy az orvos sosem a leleteket, mindig az embert kell kezelje. De az biztos, hogy a mesterségesen előidézett pajzsmirigy-hormon túladagolás súlyos veszélyeket rejt magában: csontritkulásra vezethet, szívelégtelenség alakulhat ki, a teherbeesés esélyét csökkenti, a vetélés rizikóját növeli például. Az Ön szervezete évek alatt hozzászokott egy pajzsmirigy-túlműködéshez, és ez mint valami serkentő drog stimulálta Önt. Az új, normális egyensúly kialakulása lassan, évek alatt alakul ki Önnél. Egyrészt legyen még türelemmel, másrészt érdemes lenne pszichológushoz vagy ideggyógyászhoz fordulni, hogy nincs-e Önnek depresszióra (kedélybetegségre) hajlama. 
elõzõ kérdés  következõ kérdés
 
 
 
 
 

PAJZSMIRIGY
TÁJÉKOZTATÓ

© 2015 MEDI-CITO